Одесити вивчали досвід і успішні практики вінницьких ОТГ

Одесити вивчали досвід і успішні практики вінницьких ОТГ

Децентралізація
Укрінформ
Очільники тергромад та активісти Саратського району Одеської області вивчали досвід створення і кращі практики вінницьких ОТГ. 

Досвід вінничан виявися для гостей особливо цікавим, позаяк у Саратському районі досі не створено жодної об’єднаної громади.  Зокрема, одесити побували в успішній Калинівській міській ОТГ, яка стала на шлях об’єднання однією з перших на Вінниччині.

Зі здобутками громади делегація Саратського району ознайомилася у ході навчального візиту «Успішні практики поводження з ТПВ в ОТГ. Місцевий економічний розвиток», організованого Вінницьким Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

«Саратський район знаходиться на півдні Одеської області – це  Бессарабія. У цьому районі поки що немає жодної об’єднаної громади. У складі нашої делегації – голови територіальних громад, депутати районної ради та громадські активісти, які зацікавлені в об’єднанні громад. Ми відпрацювали на Вінниччині два дні, побачили чимало цікавого у трьох ОТГ, Калинівська – четверта, і, мабуть, найуспішніша. І ми сподіваємося, що позитивні враження цих людей призведуть до того, що після повернення вони старатимуться пришвидшити об’єднання громад, бо вони почули відповіді на своє питання і побачили, як це на практиці реалізовується і працює», - повідомила радник з питань комунікацій Одеського ЦРМС Євгенія Генова.

Загалом вивчати досвід створення ОТГ та їхнього розвитку на Вінниччину завітали десять представників Саратського району. Ця поїздка стала для них чимсь на кшталт «туру для недовірливих», розповідає Сергіївський сільський голова з Саратського району Одещини Людмила Тімохіна.

«Узагалі, я з першого дня була супротивником об’єднання громад, не розуміла його необхідності, і цьому є причини. У нас, наприклад, основною проблемою є національне питання і протиріччя, які через ці особливості періодично виникають між жителями різних населених пунктів. Побувавши на Вінниччині, я тепер думаю, як переконати у необхідності об’єднання людей, тому що мене вже майже переконали», - каже Тімохіна.

За її словами, найбільш переконливим аргументом на користь створення ОТГ стали перспективи, які відкриваються перед сільськими громадами після об’єднання. Позаяк з улаштуванням в селі водогону, освітленням вулиць, ремонтом садочків тощо – Сергіївська громада спромоглася і без статусу ОТГ. Найбільш привабливою виявилась перспектива не стільки збільшення бюджетів об’єднаних громад, як можливість самостійно ними розпоряджатися, запроваджувати місцеві стимули для освітян і медиків, покращувати харчування дітей у школах тощо.

Приклади успішного використання отриманого від держави ресурсу на розвиток громади гості з Одещини побачили на прикладі Калинівської міської ОТГ, до складу якої увійшли й сільські громади. Зокрема, їх найбільше цікавило, чи не стають «приєднані» села вторинним, чи не обділяють їх під час розподілу спільного бюджету, і чи не втрачають робочі місця тамтешні управлінці, медики та педагоги унаслідок закриття бюджетних установ.

«Ми не тільки зберегли усі робочі місця для людей, а й запровадили місцеві стимули. Наприклад, для вчителів, доплачуючи їм певні кошти до зарплати. Відтак, їхнє матеріальне становище значно краще, аніж у колег з сусідніх сіл поза межами ОТГ. Активно асфальтуємо в селах дороги, прокладаємо водогони і влаштовуємо вуличне освітлення. У медицині – теж плюси. Наприклад, придбали для свого ЦПМСД УЗД-апарат і тепер всі жителі об’єднаної громади можуть проходити обстеження безкоштовно», - розповів голова Калинівської міської ОТГ Анатолій Шамалюк.

Він закликав представників Саратського району поквапитися з об’єднанням і встигнути «застрибнути в останній вагон», отримавши від держави субвенцію на розвиток ОТГ. Адже ті, хто проходить процес об’єднання першими, отримують найбільші ресурси, зокрема, фінансові, а також першочергове право розпоряджатися землями несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

Читайте також: На Донеччині розбиралися, чи варто селам об’єднуватися з містом

«Одесити ще вагаються, потрібно їм об’єднуватися, чи ні. Вони приїхали до нас в область подивитися, як живуть наші ОТГ, які можливо в них є проблеми, і вивчають цей досвід. Калинівська міська ОТГ є однією з перших у Вінницькій області, тому гостям було важливо почути, як вони увесь цей шлях проходили. Судячи з того, з яким зацікавленням вони дивляться, вивчають , я переконаний, що щонайменше половина з них стане прихильником створення ОТГ і ще встигнуть скористатися можливостями, які сьогодні дає об’єднання, зокрема, субвенціями на розвиток інфраструктури ОТГ», - зауважив радник з питань муніципальних послуг Вінницького ЦРМС  Віталій Швець.

Члени делегації познайомилися з роботою органів управління об’єднаної громади, а також створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» Калинівського міськрайонного Центру надання адміністративних послуг, діяльністю однієї з міських шкіл та функціонуванням медичних закладів ОТГ.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Олександр Лапін / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-