На Донеччині розбиралися, чи варто селам об’єднуватися з містом

На Донеччині розбиралися, чи варто селам об’єднуватися з містом

Децентралізація
Укрінформ
Навіщо селам об’єднуватися з містом? Відповідь на це запитання шукали учасники дебатів, які відбулися в Маріуполі на Донеччині.

Організаторами заходу спільно з Донецькою ОДА виступив Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

“Поштовхом для публічної дискусії в форматі дебатів стало підписання Президентом закону, який спрощує процедуру створення ОТГ навколо міст обласного значення. Тільки на підконтрольній українській владі території Донецької області 14 таких міст, в них гальмувався процес децентралізації. За новим законом приєднуватися буде простіше, але не всі суміжні з містами села та селища бачать своє майбутнє разом з великим містом”, - наголосив  директор Донецького ЦРМС Артем Вівдич.

У дебатах брали участь дві команди. Одні спікери виступали за приєднання до міст обласного значення, інші – навпаки, за створення окремих сільських громад. Позицію «за» відстоювали представники Маріуполя, Вугледара, а також Лиманської ОТГ, де село вже відчуло переваги об’єднання. Позицію «проти» аргументували представники Андріївської та Званівської ОТГ, які спромоглися на об’єднання сільської території, а також Новодмитрівської громади, яка хоче об’єднатися без сусіднього міста Костянтинівка. 

У кожного спікера були свої аргументи, чому саме їх формат об’єднання краще за інший. Наприклад, Маріуполь ледь не перший в Україні пропонує селищам укласти договір, де прописати всі ті умови, які має виконувати місто в умовах ОТГ. У Вугледарі вже створюються структурні підрозділи майбутньої ОТГ, комунальні підприємства, ЦНАП, відбувається модернізація навчальних та медичних закладів.  

«Надихає той факт, що більшість підтримує створення Вугледарської об’єднаної громади. Люди розуміють - в разі об’єднання ми не гаючи часу, будемо рухатися шляхом подальшого розвитку», - зазначає Андрій Сілич, міський голова Вугледара. 

Протягом дебатів усі присутні в залі, а це майже 60 людей, брали участь у голосуванні,  висловлюючи свою думку за чотирма питаннями. Ведуча цікавилася, чи призведе створення ОТГ до позитивних змін у економічному розвитку міста та сіл; чи підтримують приєднання сіл до міста, чи поліпшиться інфраструктура в селах у разі приєднання, чи зможуть села відстоювати свої інтереси в разі об’єднання. Думки різнилися. Якщо реформу усі одностайно підтримують, то невелика частина опитуваних все ж не вірить в позитивні зміни в селі у разі приєднання до міста.

Гарною новиною стало повідомлення про внесення змін до перспективного плану утворення громад у Донецькій області.

Про це розповіла Людмила Биченко, директор обласного департаменту внутрішньої та інформаційної політики. Відповідні зміни підписав очільник Донецької ОДА Павло Жебрівський, тепер вони мають бути затверджені Кабінетом міністрів. За новим перспективним планом, у Донецькій області має бути утворено 45 спроможних ОТГ. В деяких випадках змінений формат об’єднання, з’явилися також нові громади, як наприклад, Криворізька сільська ОТГ в Добропільському районі. Згідно з новим планом визначено межі майбутніх міських громад: Маріупольської, Курахівської, Вугледарської та інших.

«Завжди треба пам’ятати, що села тісно пов’язані з містами – населення отримує у містах адміністративні та освітні послуги, відвідує заклади охорони здоров’я. Саме тому мешканцям сільських територій вигідніше приєднуватись до міст, - зазначила Биченко. - Проте, кожен випадок треба розглядати окремо, і кожна громада навіть після об’єднання рухається в своєму напрямку. Донецька ОДА не виступає «за» чи «проти»  утворення громад в певному форматі. Ми діємо згідно з законодавством та методикою, розглядаємо можливості та перспективи об’єднання», - підкреслила директор обласного департаменту.

Долучилося до проведення дебатів також Донецьке регіональне відділення Асоціації міст України. Леонід Кисельов, заступник виконавчого директора, підкреслює, що об’єднання сіл з містами можливе, в першу чергу, лише тоді, коли ці села існують та розвиваються разом з містом - тоді таке об’єднання є зрозумілим та обгрунтованим. 

«Тоді інфраструктура міста буде підвищувати рівень цивілізації та життя сільських мешканців, а місто в свою чергу отримає нові території для розширення, - розмірковує представник АМУ. -  Але наскільки необхідне об’єднання, коли села територіально та функціонально відірвані від міста? Обов’язковим мінусом стане втрата самобутності села, чи варта в такому випадку гра свічок?».

Вівдич, директор Донецького ЦРМС, зазначив що проведені дебати, в організації яких взяли участь відразу декілька сторін, - це лише початок дискусії та спільної роботи по утворенню спроможних ОТГ. 

Читайте також: На Вінниччині навчали поводженню з твердими побутовими відходами

«Під час дебатів ми розглянули дві точки зору на перспективи приєднання сіл до міст та утворення окремих сільських громад. Хтось почув опонента, хтось залишився при своїх позиціях, - підкреслив Вівдич. - Але реформа продовжується та набирає обертів. Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування готовий й надалі надавати консультативну підтримку, запрошувати експертів з різних питань, проводити розрахунки фінансової спроможності майбутніх громад».

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-