Сучасна молодь в ОТГ: бути активним учасником, а не пасивним спостерігачем

Сучасна молодь в ОТГ: бути активним учасником, а не пасивним спостерігачем

Децентралізація
Укрінформ
Для спілкування обрали таку популярну форму дискусії, як “світове кафе”, хоча в кожному заході були свої відмінності та “родзинки”.

Роль та місце сучасної молоді у діяльності об’єднаних територіальних громад обговорили одразу в трьох в Центрах розвитку місцевого самоврядування, організованих за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», повідомляють кореспонденти Укрінформу.

Потрібні корективи в підготовці кадрів

Молодь Одещини визначала свої пріоритети та можливості залучення до роботи в об'єднаних територіальних громадах (ОТГ) шляхом анкетування. Представники п'яти одеських вишів - учасників Світового кафе "Яким має бути майбутнє української молоді, що мешкає в ОТГ, в контексті євроінтеграції" відповідали на питання, які належить створити умови їх праці і можливості для самореалізації зокрема в умовах ОТГ.

Фото: Одеський ЦРМС
Фото: Одеський ЦРМС

"Відбувся не лише жвавий обмін думками молодих жителів Одещини, а й здійснено анкетування учасників дискусії в офісі Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування. І тепер ми знаємо позиції представників п'яти одеських вишів. За підсумками анкетування учасників дискусії ЦРМС напрацює і розішле пакет рекомендацій для керівників ОТГ Одещини для врахування у стратегіях розвитку", - заявила координатор дискусії - директор Одеського ЦРМС доктор наук з державного управління Юлія Молодожен.

За її словами, з тестового анкетування вони дізнатись, зокрема, яка частина студентів одеських вишів збираються працювати в Україні після отримання дипломів про вищу освіту. Як з'ясувалось, з-поміж 26 студентів, що брали участь у дискусії, 10 мають намір працевлаштовуватися за межами України, не пояснюючи чому. Ще 14 осіб повідомили, що не збираються виїжджати за кордон, оскільки пов'язують своє майбутнє з Україною. І два учасники анкетування поки що не визначилися: залишаться в Україні чи ні.

Фото: Одеський ЦРМС
Фото: Одеський ЦРМС

Звісно ж, додала Молодожен, ми ставили також запитання, за яких умов молодь готова запропонувати свої послуги на українському ринку праці та якими професійними якостями молоді фахівці мають володіти, щоб роботодавці були зацікавлені взяти їх на роботу. Як з'ясувалось, молоді фахівці готові працювати в громадах, на підприємствах та в організаціях у тому разі, якщо середня зарплата становитиме не менше 10-12 тисяч гривень.

Фото: Одеський ЦРМС
Фото: Одеський ЦРМС

І що привертає увагу, зауважила директор ЦРМС, "лише троє з двадцяти шести анкетованих вважають головною якістю фахівців їх професійну компетентність. Серед спектру інших характеристик учасники анкетування наголошували на пунктуальності, креативності, відповідальності за свою ділянку роботи, дехто також акцентував на стресостійкості тощо. Отож явно потрібні корективи в підготовці кадрів - перш за все, очевидно, сучасним фірмам та організаціям потрібні фахівці з добрими знаннями та професійними навичками".

Мають кошти та не мають кадрів

В рамках проведення Світового кафе «Яким молодь бачить життя в об’єднаній громаді» студенти чернівецьких вузів разом із представниками буковинських ОТГ пропонували свої способи покращення процесу децентралізації.

«Як збудувати Європу в Україні? Що треба зробити, аби в наших домах, у наших громадах, які зараз активно реформуються, на базовому рівні були створені такі умови, щоб не потрібно було молоді виїжджати за кордон. Щоб кожен хотів залишитись в Україні і тут працювати, жити, виховувати дітей, розвиватись. Саме про це хотілося б сьогодні поговорити з вами, сформувати певну таку модель успішної громади», – сказала на початку зустрічі директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук. 

До участі у проведенні Світового кафе запросили студентів чернівецьких вузів різних спеціальностей – майбутніх політологів, юристів, істориків, журналістів, маркетологів, управлінців тощо. Поділитися досвідом та перейняти корисні поради від молодих людей прийшли і представники буковинських ОТГ.

Після знайомства з учасниками заходу та короткої рухливої розминки присутні студенти разом із представниками ОТГ та спеціалістами Чернівецького ЦРМС розділилися на 4 групи. Кожна група отримала по одній важливій для життя громади темі: 1. Зміцнення соціальних зв’язків; 2. Можливості самореалізації; 3. Послуги та дозвілля в ОТГ; 4. Перспективи працевлаштування.

Кожна група мала 10 хвилин, щоб обдумати та написати власну думку і пропозиції щодо покращення життя в рамках кожної із запропонованих тем. Через 10 хвилин групи обмінювались своїми темами - і так до тих пір, поки кожна з груп не запропонувала свої пропозиції по кожній із тематик. Наприклад, під темою зміцнення соціальних зв’язків студенти пропонували організовувати концерти, толоки, спартакіади, культурні вечори, відродження традицій тощо. А у послугах та дозвіллі в ОТГ молодь пропонувала активно відкривати бібліотеки, будувати спортивні майданчики, молодіжні клуби.

«Мене здивувало те, що ОТГ має кошти, виділяє бюджет на розвиток громади, але основною проблемою залишається нестача кадрів та фахівців у тій чи іншій галузі, – ділиться враженнями від проведеного заходу студентка ЧНУ Галина Шестерняк. – Як говорив голова ОТГ, вони неодноразово оголошували конкурси на різні посади, але ніхто не приходив. Це не може не засмучувати, але, втім, ми і зібралися заради того, щоб молодь запропонувала свої ідеї, поділилася думками, як же зробити так, щоб реформа децентралізації була успішною. Особисто для мене це було цікаво, я почерпнула немало знань для себе. І в майбутньому, можливо, буду мати змогу застосовувати все це на практиці у своїй рідній Золотопотіцькій ОТГ”, – сказала студентка.

Під час жвавого обговорення фахівці Чернівецького ЦМРС разом із запрошеними студентами та представниками ОТГ розробили певний комплекс пропозицій щодо покращення різних галузей життя в об’єднаних громадах.

Ініціатива як рушій децентралізації

Оптимальну модель своєї участі в ОТГ шукала і молодь Тернопільщини.

«Ми зібралися, щоб разом поміркувати над тим, яким же має бути майбутнє української молоді, що мешкає в ОТГ, в контексті євроінтеграції. Запросили сюди як науковців вищих навчальних закладів Тернополя, так і студентів, активістів, представників об’єднаних територіальних громад, яких нині вже нараховується 42», - сказав, відкриваючи дискусійний клуб директор Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Віктор Литвинчук.

Модератор дискусійного клубу, радник з питань комунікації Тернопільського ЦРМС кандидат економічних наук Наталія Стрельбіцька окреслила коло проблем, які стосуються ролі молоді, як важливого креативного потенціалу розвитку громади, чинника, що може забезпечувати цілісний і творчий розвиток ОТГ.

А потім почалася жвава дискусія, обмін думками, тезами. Розмова тривала як із чашкою кави, так і тоді, коли молоді люди сіли за інші столики, де на великих аркушах паперу почали описувати думки, виокремлені під час спілкування.

«Навіть не сподівалася, що вийде такий жвавий обмін думками. Видно, що тема «зачепила» кожного з нас. Бо це дійсно актуально. Створюються громади, і часто ніхто не думає, чи буде та громада такою, де б молодь могла проявити себе. А що ми хочемо? От подивіться на цей аркуш. На ньому ключові позиції, які, напевно, хвилюють кожну молоду людину у новостворених громадах. Це – комфортні умови для навчання, підвищення свого інтелектуального рівня, хоча б елементарні умови для проживання – благоустрій, добрі дороги, робота, чисте навколишнє середовище, відчуття того, що до тебе прислухаються і усвідомлення твоєї потрібності. Коли бодай це все є, то така громада матиме майбутнє», - каже учасниця дискусії Катерина Симко, студентка Тернопільського національного економічного університету. 

У свою чергу, її колега, студент Павло Дячун вважає, що молодь в ОТГ не повинна очікувати, що хтось щось їй запропонує.

«Молодіжна ініціатива повинна пульсувати постійно. Не варто сподіватися, що хтось приїде у нашу глибинку і запропонує якийсь грант чи певні інвестиції. Тільки активна позиція, цілеспрямованість, співпраця з місцевою владою на рівні громади, участь молодих людей у прийнятті рішень, проектів, стремління довершити той чи інший проект можуть дати бажаний результат. Так, майбутнє громади – за молоддю. Але молодь повинна бути активним учасником децентралізації, а не пасивним спостерігачем, таким собі скептиком, який тільки сподівається на чиюсь допомогу», - каже Павло.

Коментуючи участь своїх студентів у дискусії, кандидат економічних наук, доцент університету Олександра Овсянюк-Бердадіна вважає, що такий формат цілком виправданий.

«Бо це, що відбулося сьогодні, не замінить жодна лекція. Зауважте, скільки інформації молоді люди почерпнули за цей час і скільки емоцій, цікавих думок було з їхнього боку. І це засвідчує небайдужість молодих людей, які реально переживають за те, яким буде громадське, соціальне, економічне середовище, часткою якого вони, зрештою, і є».

Підбила підсумки засідання дискусійного клубу радник з питань комунікацій Тернопільського Центру розвитку місцевого самоврядування Стрельбіцька: «Вважаю, спілкування було досить продуктивним, і ці сьогоднішні напрацювання ми проаналізуємо і передамо як методичні матеріали усім ОТГ».

Читайте також: На Харківщині обговорили переваги сільськогосподарської кооперації

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Михайло Аксанюк, ОДЕСА. Віталій Олійник, ЧЕРНІВЦІ. Олег Снітовський, ТЕРНОПІЛЬ. 21 травня 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-