На Харківщині обговорили переваги сільськогосподарської кооперації

На Харківщині обговорили переваги сільськогосподарської кооперації

Децентралізація
Укрінформ
На Харківщині керівників громад вчили, що може дати сільськогосподарська кооперація.

Сільськогосподарській кооперації - одному із ефективних інструментів розвитку сільських територій, був присвячений семінар-тренінг, організований Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. 

Партнери заходу - департамент агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації та ГО "Польсько-українська аграрна асоціація". 

Захід спрямований на підвищення спроможності вже існуючих об'єднаних громад області та громад, що знаходяться в процесі об'єднання. 

В семінарі взяли участь представники Харківської обласної асоціації фермерів, фонду підтримки фермерства, аграрного університету. 

"На сьогоднішній день на Харківщині офіційно зареєстровано 16 сільськогосподарських кооперативів. Працює з них (або здає звітність) лише 2. Хоча саме сільськогосподарська кооперація може забезпечити мешканцям сіл стабільні доходи, а значить, і податки в бюджети громад. Саме тому сьогодні важливо зробити акцент на активному впровадженні та роз'яснювальній роботі з цих питань в першу чергу для керівництва громад, тим більше, що розвиток сільськогосподарської кооперації є одним із стратегічних пріоритетів розвитку Харківщини відповідно до затвердженої стратегії розвитку до 2020 року та плану її реалізації", - зазначила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

Читайте також: Голів волинських ОТГ навчали ефективно використовувати кошти

"Маємо достатньо успішних прикладів в Україні, які можуть бути мультипліковані на Харківщині. І це не тільки молочні кооперативи, а й вирощування фруктів, овочів, збирання лікувальних трав тощо", - зазначив дорадник Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України, заступник голови Агропромислового комітету при Торгово-промисловій палаті України, член президії Ради Союзу членів сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Роман Корінець, який протягом двох днів працював з учасниками семінару-тренінгу. 

Він підкреслив, що під час тренінгу та роботи в групах почув багато цікавих ідей, які мають право на життя і успіх.

Баринова, підсумовуючи результати тренінгу, сказала, що є домовленості про співпрацю із обласним центром зайнятості, який зможе підтримати цікаві ініціативи громад в контексті створення додаткових робочих місць, які завтра зможуть забезпечити громадам розвиток.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Віктор Нестеренко, ХАРКІВ

Фото: Харківський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-