Голів волинських ОТГ навчали ефективно використовувати кошти

Голів волинських ОТГ навчали ефективно використовувати кошти

Децентралізація
Укрінформ
Голів волинських ОТГ навчали ефективно використовувати кошти в умовах фінансової децентралізації.

Керівники волинської громади аналізували свої видатки та доходи, а також доцільність власних витрат під час круглого столу «Ефективне використання коштів в умовах фінансової деценталізації», який відбувся у середу 16 травня. 

Захід організував Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. Вперше у форматі прямого спілкування очільники понад 40 тергромад мали змогу озвучити конкретні проблеми своїх територій голові Волинської облдержадміністрації Олександру Савченку, який відкрив навчання. 

"Ви маленькі губернатори на місцях, і зараз ви маєте більшу повноту повноважень, ніж навіть керівник області. З іншого боку, голови тергромад як ніхто відповідальні перед людьми, які їх вибрали і повинні зробити все, щоб вивести свої громади на європейський рівень життя. Перші ОТГ отримали суттєві кошти на свій розвиток, але із збільшенням їх кількості державна допомога щоразу меншає. Уже маємо факти, коли на місцях приймаються не зовсім обгрунтовані рішення. Звичайно, всі можуть помилятися, проте від невиваженості керівників потерпають саме пересічні жителі. Громада є ефективною тільки тоді, коли мінімально залежна від фінансування держави і максимально практична у залученні коштів з різних джерел», - підкреслив голова ОДА. 

Аби робота у кожній конкретній громаді була чітко визначеною і спланованою, а не точковою та хаотичною, потрібен документ, який би визначав основні напрямки розвитку певної території, кошти, для цього потрібні, а також основні заходи у чітко визначений період. В Європі таким документом є стратегія розвитку. У 2017 році чотири волинські громади вже напрацювали свої стратегії. Ще 10 активно розробляють цей важливий документ. 

Про стратегічне планування розвитку певних територій, життєздатність ініціатив та реалізацію проектів регіонального та місцевого розвитку присутнім розповів експерт з регіонального розвитку Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Петро Гоцалюк. 

«На Волині 50% населення живе у сільській місцевості, і найголовніше завдання зараз для усіх без винятку громад – це створення нових робочих місць і залучення інвестицій. Яскравим показником неоднорідності розвитку певних територій є дохід на одного жителя громади, який в Україні у 2017 році коливався у межах від 600 до 21 тисячі 500 гривень. Саме ця різниця часто ілюструє неефективність витрат на утримання управлінського апарату і є приклади, коли ця сума сягає більше 60% власних надходжень. Щоб інвестор прийшов саме до вас і створив нові робочі місця, потрібно показати йому готовність до співпраці і уміння розпоряджатися своїми доходами», - наголосив експерт. 

На важливості економічного розвитку сільських територій наголосив і директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко. Він розповів присутнім про програми підтримки для сільгоспвирбників із державного та обласного бюджетів. 

Читайте також: Бугринська ОТГ запустила лінію з виготовлення пелет і брикетів

«Ці програми передбачають співфінансування, тому кожна громада повинна визначити свої пріоритети, враховуючи особливості певних територій. Приклад успіху – Голобська ОТГ, яка однією з перших написала і уже реалізовує власну стратегію розвитку. Один із пріоритетів стратегії у Голобах – підтримка місцевих сільгоспвиробників і минулого року там уже створено кооператив, який є набагато конкурентнішим, ніж будь-який окремо взятий господар». Волинь є четвертою в Україні за обсягом коштів, виділених на пільгове кредитування сільських забудовників за обласною програмою «Власний дім», тому Горбенко закликав голів громад скласти списки людей, які могли б скористатися цими коштами і поінформувати їх про таку можливість. 

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  

Фото: Ольга Шарута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-