Бугринська ОТГ запустила лінію з виготовлення пелет і брикетів

Бугринська ОТГ запустила лінію з виготовлення пелет і брикетів

Децентралізація
Укрінформ
Лінію з виготовлення паливних пелет і брикетів відкрила Бугринська об’єднана територіальна громада (ОТГ) Гощанського району на Рівненщині.

Проект вартістю 3, 2 млн грн переміг в конкурсі інвестиційних програм  Державного фонду регіонального розвитку. Реалізований він за сприяння Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону.

Про це  повідомляє кореспондент Укрінформу. 

Бугринська ОТГ запустила лінію з виготовлення пелет і брикетів. Фото Віктора Мазаного / Укрінформ

«Продукція комплексу, сировиною для якої є відходи деревопереробки, продукти очищення лісових, придорожних масивів та сухі стебла рослин, призначена для заміни газу при виробництві тепла у закладах соціально-культурної сфери сіл ОТГ, а надлишки її будемо реалізовувати на українському ринку. Проект вартістю 3,2 мільйона гривень втілено за принципом  співфінансування – 90 відсотків коштів виділив Державний фонд регіонального розвитку внаслідок перемоги ОТГ у його конкурсі інвестиційних програм, решту внеску зробила  місцева громада», – сказав голова Бугринської об’єднаної територіальної громади Сергій Пилипчук.

За його словами, обладнання  конвеєра, в тому числі автоматизовану систему управління технологічними процесами,  виготовили в Україні. Його продуктивність становить 500-700 кілограмів гранул за годину. Хімічних в’яжучих речовин тут не використовують, оскільки рецептура приготування суміші для пелет і брикету передбачає наявність у масі  високого вмісту хвойних смолянистих речовин, які під пресом стають необхідним в’яжучим матеріалом.

Температурний режим виробництва підтримує піч, де згорають дрова. 

Присутній на церемонії запуску міні-заводу, в якій також взяли участь керівники сільських громад поліського краю, голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко підкреслив, що на фоні малої кількості розвиткових проектів бугринський є прикладом далекоглядного партнерства. Йдеться насамперед про створення тут нових робочих місць, а також забезпечення сировинної бази, яка, безумовно, є у 12 населених пунктах територіальної одиниці. Адже відтепер навіть солому постачатимуть сюди як матеріал для теплоенергетичних капсул. До того ж, сусідні громади теж зацікавлені в тому, щоб з вигодою збувати непотрібну масу, яку раніше просто  спалювали. Саме тому здійснюватиметься максимальне заміщення потреби у газі для обігрівання шести навчально-виховних закладів, восьми будинків культури, шести  фельдшерсько-акушерських пунктів та однієї амбулаторії, станції  швидкої допомоги, шести приміщень, де розташовані державні установи. 

Читайте також: ОТГ Житомирщини представили на виставці свої досягнення

Цього року ОТГ області за сприяння Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування подали у Державний фонд регіонального розвитку та інші структури близько 100 заявок інноваційних розробок.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-