ОТГ Житомирщини представили на виставці свої досягнення

ОТГ Житомирщини представили на виставці свої досягнення

Децентралізація
Укрінформ
Об’єднані територіальні громади Житомирщини активно вдосконалюють інфраструктуру, залучають інвесторів та розвивають туризм.

Своїми успіхами та планами на майбутнє вони поділилися на виставці «Досягнення об’єднаних територіальних громад», що відбулася у Житомирі в середу, 16 травня.

Захід пройшов з ініціативи Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У Житомирі сьогодні проходить виставка досягнень об’єднаних територіальних громад. До прикладу, Тетерівська та Семенівська ОТГ показують туристичні маршрути і цікаві об’єкти, які можна там оглянути. Баранівська, Ушомирська, Чоповицька громади представляють економічні проекти, реконструйовані об’єкти та діляться досвідом співпраці з інвесторами. Ми прагнемо показати на реальних прикладах, що децентралізація дає можливість громадам впливати на свій розвиток і позитивно змінюватися», - розповів радник із комунікацій Житомирського ЦРМС Дмитро Клименко.

Житомирська область зберігає позицію лідера із децентралізації по Україні. Нині тут створено 46 ОТГ, а на виставці представлені 9 громад. Тож поки у різних районах області люди разом із місцевою владою вагаються, з ким та коли об’єднуватися, їхні успішні колеги вже показують готові туристичні продукти, вдалі проекти реконструкції та будівництва й знаходять спільну мову з інвесторами.

Органічний простір та освіта як пріоритети

Керівник проекту «Молодіжний кластер органічного бізнесу Баранівської міської ОТГ» Оксана Загорська наголошує, що в процесі роботи над стратегією розвитку громада обрала для себе органічний розвиток: «У Баранівці працює завод органічного молочного виробництва «Органік Мілк», а тепер ОТГ розпочинає реалізацію проекту органічного молодіжного бізнесу. У такий спосіб вдасться створити органічний простір виробництва та способу життя громади. Наша громада стала впізнаваною завдяки розробці брендбуку. Ми поступово змінюємо стереотипи жителів громади, всі разом вчимося і маємо ще багато ідей», - розповідає Оксана Загорська.

Читайте також: Британія зацікавилася децентралізацією на Сумщині

Коростишівська міська ОТГ робить ставку на освіту, адже більша половина бюджету громади спрямована саме на цю галузь.

«Нам вдалося створити показовий опорний заклад – Коростишівську гімназію №5, на базі якої проходять різні семінари та конкурси. Нині завдяки проекту Державного фонду регіонального розвитку готуємося до відкриття будинку дитячої творчості, де буде багато гуртків. Наша громада орієнтована на розвиток шкіл, адже 56% видатків бюджету йде на освіту», - поділилася начальник загального відділу Коростишівської міської ради Олена Зелінська.

Туристичні атракції в ОТГ

Семенівська сільська ОТГ у Бердичівському районі прагне розвивати туризм. За словами голови громади Наталії Семенчук, вже є туристичний маршрут з домашніми садибами та закладами харчування. Туристам пропонують трояндову оранжерею, родинний маєток-музей Джозефа Конрада, народний музей, а ще можливість порибалити та подивитися на овець, кіз і корів й посмакувати свіжим молоком.

Значну увагу туризму приділяють і в Тетерівській сільській ОТГ, що в передмісті Житомира. Керівник тамтешнього туристичного гуртка Наталія Сорочинська розповіла про приватні садиби, які пропонують піші прогулянки лісом і катерами по річці. Громада також багата цікавими туристичними об’єктами, серед яких руїни замку Терещенка, скеледром, ліс із дубами-патріархами, Тригірський монастир з чудотворною іконою. Крім того, у селі Дениші нещодавно виявили будівлю церковно-приходської школи, збудованої ХІХ століття.

Крок назустріч інвесторам

Голова Ушомирської сільської ОТГ Коростенського району Людмила Мала, ділячись досягненнями громади, каже: «Жителі нашої громади вважають, що перший рік її існування став для нас знаковим, адже ми маємо багато результатів у всіх сферах. Кожне село відчуло перевагу об’єднання не на словах, а на ділі».

Голова перераховує численні ремонти у закладах освіти та охорони здоров’я і забезпечення їх опаленням, ремонти доріг, три спортивні поля зі штучним покриттям, дитячі майданчики, систему очисних споруд. Тепер громада готується зустрічати інвестора, адже депутати вже дали погодження на будівництво ТЕС у селі Поліському. За словами Людмили Малої, навколо тепло-електростанції працюватимуть теплиці, також буде екологічне підприємство, що сушитиме ягоди.

Левову частку надходжень бюджету Чоповицької селищної ОТГ забезпечує фабрика натуральної косметики «Ельфа». Про це розповів Чоповицький селищний голова Михайло Філоненко: «Найбільший наш інвестор – це фабрика натуральної косметики «Ельфа». Підприємство зараз розширює потужності, що дасть ще 50 додаткових робочих місць».

За його словами, за більше як рік часу існування ОТГ там вдалося багато чого змінити. У населених пунктах ремонтують дороги, освітлюють вулиці, впроваджують систему відеонагляду та найближчим часом відкриють дільничний пункт поліції. Михайло Філоненко акцентує, що на території громади є населені пукти, які освітлені на 100%.

«Ми багато чого робимо для розвитку медицини, освіти, спорту і це робота не одного дня, тому темпів зменшувати не збираємося», - резюмує Філоненко.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Ірина Чириця / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-