Зубко презентував 7 кроків до гендерної рівності в громадах

Зубко презентував 7 кроків до гендерної рівності в громадах

Децентралізація
Укрінформ
Віце-прем'єр Геннадій Зубко презентував 7 кроків до гендерної рівності в громадах і зауважив, що спроможність громад можна підсилити через розширення участі жінок у місцевих процесах.

"Сім найперших кроків включають в себе впровадження Типових профілів громад за визначеною методикою. Ці профілі врахують з урахуванням гендеру та забезпечення прав людини (в тому числі, вразливих груп (гендерний аудит доступності). Вони потрібні як основа для аналізу гендерних потреб та врахування їх у місцевих планах та бюджетах", - сказав Зубкона Жіночому конгресі в Одесі, повідомляє Урядовий портал.

Другим кроком є впровадження гендерно-орієнтованого бюджетування, третім - збільшення кількості гендерно-орієнтованих проектів шляхом закріплення на законодавчому рівні заборони на будівництво та на введення в експлуатацію багатоквартирних житлових будинків, не забезпечених соціальною інфраструктурою, зокрема дитсадками, навчальними та медичними закладами. 

Четвертим кроком  для гендерної рівності в громадах стане впровадження гендерно-правової експертизи проектів нормативно-правових актів органів влади, а також рішень органів місцевого самоврядування. П'ятим  кроком буде cтворення секторальної гендерної Платформи для ОТГ, шостим - створення руху «Громада розвитку можливостей жінок», сьомим - врахування в Індексі регіонального людського розвитку гендерних показників.

Читайте також: Гендерний форум в Одесі обговорює роль жінок в економіці й владі

В результаті цих  кроків, за словами Зубка, має відбутися збільшення представництва жінок у місцевому самоврядуванні до 30%, збільшення кількості гендерно-орієнтованих проектів регіонального розвитку. 

"При досягненні цих показників у результаті ми очікуємо підвищення індексу регіонального людського розвитку – головного результату реформи децентралізації. Адже гендерний показник входить до системи показників HDI», - наголосив  Зубко.

За його словами, ситуація з гендерним паритетом в органах влади, зокрема і представницьких на місцях, потребує покращення - 12,5% жінок у парламенті. 

"Щодо представництва в органах місцевого самоврядування: обласні ради – 15%, міські ради – 18%, голови ОТГ – 16%, голови селищних рад – 19,3%, голови міст обласного значення – 9,6%, голови міст районного значення – 9,6%", - сказав Зубко.

Він зауважив, що чим вищий статус представницького органу, де більше політики, можливостей, ресурсів – тим нижчою є кількість жінок. 

"Найбільше жінок – голів селищних рад – там, де потрібно «закатати рукава» і працювати, вирішувати господарські питання, займатись розвитком громади. Тому, щоб забезпечити зростання цих відсотків хоча б до 30% - нам разом треба ретельно попрацювати» - підкреслив Зубко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-