Гендерний форум в Одесі обговорює роль жінок в економіці й владі

Гендерний форум в Одесі обговорює роль жінок в економіці й владі

Фото
Укрінформ
Актуальні завдання об'єднання зусиль жінок на платформі забезпечення гендерної рівності в різних сферах розглядають учасники українського Жіночого конгресу, що розпочав сьогодні роботу в одеському готельному комплексі "Гагарін".

У роботі конгресу беруть участь перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, cпівголова Міжфракційного депутатського об'єднання у парламенті Олена Кондратюк, головний радник і старший директор Національно-демократичного інституту в Україні Мері О'Хейген та інші успішні жінки-лідери, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми вважаємо, що забезпечення гендерної рівності - один з важливих факторів, який спроможний підсилити хід реформ в Україні, в тому числі реформи децентралізації. Йдеться не лише про забезпечення прав жінок, а збільшення можливості кожної громади за рахунок розширення їх прав та ролі у вирішенні актуальних проблем. Маємо реалізувати величезний кадровий потенціал: при наявності 24 мільйонів працездатного населення - 8 мільйонів чоловіків і 16 мільйонів жінок, половина з яких знаходиться вдома - це питання економіки країни. Торік ми запровадили індекси конкурентоспроможності регіонів і розвитку людського потенціалу, вивчаючи при аналізі ситуації вплив фактору гендерної ревності на розвиток громад", - зазначив Зубко.

Читайте також: Климпуш-Цинцадзе каже, що без гендерної рівності розвитку не буде

За його словами, "чим більше зростають можливості, вплив і ресурс лідерів об'єднаних територіальних громад, тим більше стає чоловіків у керівній ланці органів місцевого самоврядування. Станом на травень 2018 року маємо в керівництві ОТГ всього 13% жінок, з урахуванням цього просимо жінок-членів парламенту розробити законодавчі інструменти, щоб забезпечити збільшення до 30-50% кількість жінок на керівних посадах у громадах".

Як зазначив  віце-прем’єр-міністр, цього року буде реалізовано 304 гендерно орієнтовані проекти, передусім у сфері розвитку соціальної інфраструктури. 

Зубко презентував на конгресі "7 конкретних кроків, які повинні зробити урядові та парламентські структури спільно з Жіночим рухом України".

Йдеться про розроблений "Типовий профіль громади", який дасть змогу аналізувати: ця громада рухається в перспективному гендерно орієнтованому напрямку чи ні? А також, з'ясувати, що заважає рухатися в правильному напрямку. 

У дискусії на конгресі взяли участь перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, cпівголова Міжфракційного депутатського об'єднання у парламенті Олена Кондратюк, головний радник і старший директор Національно-демократичного інституту в Україні Мері О'Хейген, голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов, депутат Білгород-Дністровської міськради Юлія  Федорова та інші учасники.

Зараз на конгресі продовжується обговорення питань посилення ролі жінок в економічній, політичній та інших сферах життя суспільства.

Перший регіональний Український Жіночий Конгрес в Одесі / Фото: Ляшонок Сергій. Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-