У Сумах обговорили перспективи створення ОТГ навколо областних центрів

У Сумах обговорили перспективи створення ОТГ навколо областних центрів

Децентралізація
Укрінформ
У Сумах в рамках круглого столу обговорили перспективи створення нових ОТГ навколо міст обласного значення.

Захід, учасниками якого стали керівники міст обласного значення, сільські та селищні голови, проводився з ініціативи Сумського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного в рамках Програми «U-LEAD з Європою», спільно з Центральним офісом реформ при Мінрегіоні, Сумським регіональним відділенням Асоціації міст України та Сумською міською радою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З 1 травня набрав чинності Закон України № 6466 щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення. Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів. Політичні і економічні вигоди від приєднання очевидні і для міст, і для сусідніх селищ та сіл. До того ж, рішення громади приймають, як і раніше, добровільно. Вважаю, що не скористаються цим механізмом хіба що ті, хто не розуміє користі від об’єднання для розвитку території і поліпшення якості послуг мешканцям», – зазначив під час заходу координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак.

За його словами, українським сьогодні варто йти в наступному напрямку, коли йдеться про обласні центри: приєднувати до них близько розташовані сільські громади на добровільних засадах та запроваджувати міжмуніципальне співробітництво. Таким чином буде зверстаний перспективний порядок денний на наступні 50 років.

Ганущак наголосив, що наразі мова йде саме про принцип добровільності, і хто цим не скористається, буде приєднаний адміністративним шляхом.

«До кінця року в Україні планується виконати план об’єднання громад на 70 відсотків. І цей процес незворотній, він буде завершений, хоче хтось цього чи ні. Тому керівництву міст, селищ і сіл треба домовлятися про співпрацю у цьому напрямку, адже краще зараз це зробити, як то кажуть, за згодою, ніж потім «одружуватися» у примусовому порядку. Обов’язково будуть зверстані нові стратегічні плани об’єднання, і ми зацікавлені, щоб у цих планах не було білих плям», - зауважив Ганущак.

Координатор із питань децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Іван Лукеря та експерт з питань освіти цього офісу Сергій Дятленко на прикладах показали, чому вигідне об’єднання навколо міст обласного значення.

«У більшості великих міст значна частина працівників – це мешканці прилеглих до них населених пунктів. Наприклад, у Києві 2/3 там працюючих є жителями Київської області. Тому логічно було б, аби на їхній території була створена одна ОТГ. Це дало б можливість реалізувати багато проектів щодо розбудови інфраструктури сіл і селищ, вирішити чимало інших питань. І ті з їх керівників, хто стверджує, ніби у разі приєднання до великих міст їхні малі населені пункти будуть там «розмиті», лукавлять. Просто таким чином вони хочуть утриматися на своїх посадах, не бажаючи проводити реформи», - відзначив Лукеря.

Читайте також: Укрупнення районів має стати наступним етапом у впровадженні реформи

А Дятленко продемонстрував на слайдах, наскільки сьогодні вищий рівень освіти у міських школах у порівнянні з сільськими, і наскільки різниться їх фінансування.

«Результати минулорічного ЗНО засвідчили, що 180-200 балів під час ЗНО набрали 12,6% його учасників, які навчаються у місті, і лише 3,5% учнів сільських шкіл. І об’єднання сіл з містами безумовно дозволить змінити цю статистику на користь останніх», - переконаний Дятленко.

Свою точку зору щодо цього висловив також міський голова Сум Олександр Лисенко.

За його словами, керівництво міста налаштоване на об’єднання, хоча, можливо, у фінансовому плані для обласного центру це й невигідно, адже кошти тоді доведеться розподіляти на всю ОТГ, головне, щоб таке ж бажання було і у голів сільських та селищних рад.

«Вже завтра я готовий направити звернення щодо об’єднання Стецьківській сільській раді. Є бачення щодо включення до ОТГ й інших прилеглих сіл. Адже, наприклад, їх мешканці, які працюють у Сумах, просять мене зробити до них дорогу, пустити туди міські автобуси, бо це ж фактично околиці міста. А я зробити цього не можу, не дозволяє закон. Та й грантові проекти ми могли спільно б реалізовувати, в ОТГ є більше шансів отримати під них фінансування. Треба домовлятися, бо час йде, і ми можемо його втратити, а з ним і ті вигоди, які зараз дає добровільне об’єднання», - сказав мер Сум.

Учасники круглого столу обмінялися думками щодо даного питання, дійшовши висновку, що прийнятий Верховною Радою закон справді дає можливість без зайвих формальностей створити на базі міст обласного значення потужні ОТГ. І там, де цей процес не хочуть очолювати голови місцевих рад, своє слово повинна сказати громада.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: прес-служба Сумської міської ради

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-