Укрупнення районів має стати наступним етапом у впровадженні реформи

Укрупнення районів має стати наступним етапом у впровадженні реформи

Децентралізація
Укрінформ
Наступним етапом у впровадженні реформи децентралізації має стати укрупнення районів.

Про це мова йшла під час конференції "Дорожня карта реформи децентралізації на 2018 рік” у Сумах за участю голів районних рад, райдержадміністрацій та керівників ОТГ, яку разом з Центральним офісом реформ при Мінрегіоні, Сумською облдержадміністрацією та Сумською облрадою організував Сумський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений в рамках Програми "U-LEAD з Європою", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сумщина входить у першу десятку областей щодо впровадження реформи децентралізації. Зараз наше завдання, в першу чергу проводити секторальні реформи – освітню, медичну та адміністративну. І ми над цим зараз працюємо. Реформа триває, головна із проблем – це брак кадрів в ОТГ. Її ми намагаємося вирішити, співпрацюючи з донорськими навчальними програмами, готуємо кадри коштами обласного бюджету”, - зазначив на конференції тимчасово виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Микола Подопригора.

У своєму виступі на заході перший секретар Представництва ЄС в Україні Бенедикт Германн зазначив, що якість проведення реформ із децентралізації в Україні вражає. Саме сьогодні час заохочувати інвестора йти в громади, адже з точки зору бізнесу вони є точками росту.

"Ми прекрасно розуміємо, що наступним кроком реформи має бути ліквідація районного рівня. Цей процес, я впевнений, проходитиме важко, але він дуже потрібен для розвитку територій”, - зауважив він.

Представляючи присутнім на заході дорожню карту децентралізації, координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО „Інститут розвитку територій” Юрій Ганущак зазначив, що проекти великих об’єднаних районів є на часі, адже вони відповідають змісту реформ і покликані модернізувати та оптимізувати діяльність органів влади на місцях.

За його словами, рішення про укрупнення районів "треба було прийняти ще вчора”. Адже наразі громади стають перед проблемою нестачі кадрів, бо всі вони – в райдержадміністраціях.

"Проекти великих об’єднаних районів є на часі, адже вони відповідають змісту реформ і покликані модернізувати та оптимізувати діяльність органів влади на місцях. Не завершивши реформи адміністративного устрою, ми не зможемо дати відповіді на чимало питань щодо впровадження секторальних реформ”, - наголосив Ганущак.

На його переконання, рішення будуть особливо продуктивними, якщо новоутворені райони будуть співпадати із госпітальними округами. Загалом при запровадженні всіх змін в адміністративних одиницях повинен неухильно дотримуватися принцип: повсюдність самоврядування й повсюдність державної влади.

Відповідаючи на запитання, скільки новоутворених районів може отримати Сумщина, Ганущак сказав, що мова може йти про 5 замість нинішніх 18.

Читайте також: Голів волинських ОТГ навчали ефективно використовувати кошти

Під час конференції також мова йшла про реформи в освітній галузі в умовах децентралізації, долю комунального майна та ряд інших.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: прес-служба Сумської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-