У Харкові показали вбрання українських модниць ХІХ-ХХ століть

У Харкові показали вбрання українських модниць ХІХ-ХХ століть

Фото
Укрінформ
До ста експонатів автентичного жіночого одягу - від сорочок-вишиванок до кольорових спідниць, хусток і розшитих шовком поясів - представлено на виставці "Родзинка українського стилю".

Виставка відкрилася в Харківському обласному організаційно-методичному центрі культури і мистецтва, що поблизу станції метро "Пушкінська", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Всі експонати спеціально для показу запозичені з домашніх колекцій трьох харківських колекціонерок предметів автентичного жіночого костюма ХІХ-ХХ століть. Наприклад, кандидат історичних наук, керівник Харківської обласної організації Національної скаутської організації України "Пласт" Ірина Голубєва разом з колегою по скаутській організації психологом Іриною Маркевич об'їздили мало не всю Україну, починаючи з Харківської, Полтавської, Сумської областей. Вони розшукали у старожилів жіночий одяг, збережений з часів дідів-прадідів, і тепер використовують раритетні речі для виховання у своїх юних підопічних розуміння оригінальної манери крою сорочок, особливостей вишивки "білим по білому" або - в яскравих чорно-червоних і жовто-зелених тонах.

Виставка автентичного українського вбрання у Харкові / Фото: Мадієвський В'ячеслав, Укрінформ

Збирач Ірина Шегда - модельєр-конструктор за фахом. За її словами, старовинні елементи жіночого одягу з її домашньої колекції можуть розповісти не тільки про національну систему культурних цінностей і традицій, а й про матеріальний достаток модниць минулого: білі нитки були набагато доступнішими для вишивальниць-майстринь, ніж дорогі кольорові.

Про регіональні особливості старовинного жіночого вбрання розповідають і розміщені у виставковому залі інформаційні стенди. Тут же встановлено ткацький верстат, що зберігся в робочому стані з ХІХ століття: саме на таких верстатах створювали домоткане полотно для нарядів.

Сюрпризом для відвідувачів виставки став майстер-клас із зав'язування кольорової головної хустки. Виявилося, якщо хочеш пов'язати її у будні, то оберни навколо голови, розпусти кінці по грудях і прихопи паском на талії. Інша справа - святковий варіант, де передбачено свої хитрощі: хустку доведеться обернути навколо одягненої на голову тулії капелюха, кінці підхопити ззаду і загорнути тугими вузлами, що нагадують бутони квітів. Не відразу вийшло? А за старих часів українські модниці, як розповіли організатори виставки, справлялися із цим мистецтвом за лічені хвилини.

Читайте також: «Ріка життя». В Укрінформі відкриється експозиція живопису Ольги Кондрацької

В ході виставки, яка працюватиме до 30 червня, презентовано виданий за підтримки спонсорів художній альбом "Дерево життя". Він являє собою фотосесію харків'янок-активісток волонтерського руху, які демонструють автентичні наряди різних регіонів України, характерних для кожної пори року за народним календарем.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-