За два роки бюджет Тузлівської ОТГ збільшився в декілька разів

За два роки бюджет Тузлівської ОТГ збільшився в декілька разів

Децентралізація
Укрінформ
За два роки реформування бюджет Тузлівської громади Одещини збільшився в декілька разів.

Тузлівська сільська об'єднана громада відносно невелика: на території ОТГ проживають 2600 мешканців. Проте, тут довели на практиці, що громада спроможна не лише успішно розв'язувати проблеми розвитку комунально-житлової, культурної та соціальної сфер, а й перебирати на себе в процесі децентралізації деякі функції, які раніше здійснювали органи державної влади, зокрема адміністративно-правову, медичну та інші. А ще — заробляти гроші. Якщо два бюджети сільських рад до об’єднання у 2015 році склали 3 млн 271 тис. грн, то кошторис 2017 року склав понад 26,5 млн грн. Звісно, зросли й можливості.

Про здобутки самодостатньої Тузлівської ОТГ, що є однією з кращих громад Одещини, та пріоритети її розвитку на найближчі роки, йшлося у вівторок, 15 травня, на зустрічі журналістів з сільським головою Ларисою Корнован-Мойсеєнко і керівниками структур ОТГ у форматі прес-туру "Історія успіху громади: що вдалося за два роки". Захід пройшов за ініціативи Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"При розробці й затвердженні стратегічного плану розвитку нової громади, до складу якої увійшли сім населених пунктів, ми ставили задачу передусім розвивати інфраструктуру та якісний сервіс. Робимо ставку на розвиток лісового господарства і зеленого туризму, оскільки населені пункти знаходяться у приморській зоні, а село Лебедівка є відомим курортним центром. Тож орієнтуємось на те, що сучасна інфраструктура і якісний сервіс не лише забезпечать нові робочі місця і прибутки від туризму членам громади, а й додаткові бюджетні надходження. Доходи загального фонду місцевого бюджету, з урахуванням субвенцій, досягли торік понад 26 мільйонів гривень, тобто маємо на 45 відсотків більші надходження порівняно з обсягом бюджету-2016. А до об’єднання, яке відбулося у 2015 році, два бюджети сільських рад склали 3 млн 271 тис. грн. Тож, за два роки функціонування громади зафіксовано значне зростання бюджету", - зазначила Корнован-Мойсеєнко.

За словами голови, "влада всіляко підтримує місцевих підприємців, що створюють об'єкти зеленого туризму, ставлячи за мету залучати у вихідні мешканців індустріальних центрів на чисте море, озеро й свіже повітря, пропонують мандрівникам комфортні умови для ночівлі та екологічно чисті продукти харчування. Запрошуємо бажаючих також відвідати Історико-краєзнавчий музей, щоб познайомитися з 230-річною історією Тузлів та курорту Лебедівка".

Завдяки децентралізації членам громади нині доступні такі ж адмінпослуги, як в обласному центрі. А комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" (ЦПМСД), що фінансується за кошти громади і медичної субвенції від держави, забезпечили сучасною апаратурою та укомплектували кваліфікованими кадрами — наразі тут працює 15 медиків. 

Читайте також: На Львівщині вчать, як задовольнити культурні та освітні потреби жителів сіл

"Наш медперсонал надає, згідно з отриманою ліцензією, не лише лікарські консультації, а й здійснює лікування хворих в умовах стаціонару, виконує аналізи й діагностику. Ми вакцинуємо й обстежуємо дітей та дорослих пацієнтів, оформляємо рецепти на безкоштовні ліки, видаємо лікарняні листи та довідки",  - уточнив головний лікар закладу Сергій Назаренко.

За кошти громади прокладено протягом двох років водогін для мешканців села Весела Балка, реконструйовано мережу вуличного освітлення села Лебедівка, відремонтовано покрівлю та здійснено термомодернізацію будівлі Тузлівського навчально-виховного комплексу, проведено капремонт дорожнього покриття і благоустрій стадіону, де тренується і проводить турніри футбольна команда "Бурнас", а також ремонтні роботи в дошкільному закладі "Віночок" і будинку для персоналу ЦПМСД.

У рамках прес-туру відбулась також презентація "Програми розвитку зеленого туризму на території громади", розробленої спеціалістом з екологічної освіти Національного природного парку "Тузловські лимани" Світланою Петраківською і схваленої місцевими депутатами.

Заради примноження природної спадщини депутати, працівники комунального підприємства "Тузли" та лісництва ініціювали і провели спільно з сільчанами та вихованцями науково-виховного комплексу низку акцій "Посади дерево", завдяки чому сільський парк поповнився сотнями молодих деревець сосни кримської, софори японської, ялівця звичайного та інших. 

"Ми хочемо, щоб у найближчі роки парк став зеленим оазисом для зустрічей та відпочинку мешканців та туристів. У квітні на базі Тузлівського НВК проведено обласний семінар-практикум для викладачів географії”, - розповіла учасникам прес-туру директор НВК Наталія Катаркова.

Підбиваючи підсумки прес-туру, радник з питань комунікацій Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування Євгенія Генова акцентувала, що запорука успіху Тузлівської громади - в активній позиції керівництва місцевого самоврядування та членів об'єднаної територіальної громади, які визначили спільно з фахівцями Одеського ЦРМС пріоритетні завдання і наполегливо реалізують намічену програму дій. 

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото  Ніна Ляшонок / Укрінформ 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-