Польські історики хочуть провести розкопки у Грушовичах

Польські історики хочуть провести розкопки у Грушовичах

Укрінформ
Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі планує провести 24-25 травня розкопки на кладовищі села Грушовичі з метою встановлення, чи на місці знищеного торік пам'ятника є поховання вояків УПА.

Про це йдеться в офіційній заяві ІНП Польщі.

“Бюро пошуку й ідентифікації ІНП планує проведення 24-25 травня 2018 року археологічних робіт на комунальному кладовищі у Грушовичах (Перемиський повіт Підкарпатського воєводства). Метою запланованих досліджень є встановлення, чи на місці пам'ятника вшанування діяльності УПА, який існував на цьому місці до 26 квітня 2018 року, є поховання членів цієї української формації”, - йдеться в повідомленні польського ІНП.

Читайте також: Історичні питання: Варшава чекає на кроки від Києва

Як зазначається, про намір проведення археологічних досліджень ІНП Польщі поінформував посольство України та Об'єднання українців у Польщі, запрошуючи як дипломатів, так і представників ОУП.

Як повідомляв Укрінформ, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ наклав мораторій на проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-