Проекти великих об’єднаних районів відповідають змісту реформ - експерт

Проекти великих об’єднаних районів відповідають змісту реформ - експерт

Децентралізація
Укрінформ
Функціонування державної влади в системі самоврядування обговорили експерти у Рівному на форумі "Децентралізація в дії: місце "району" в новій системі адміністративно-територіального устрою України".

Захід пройшов 17 квітня за ініціативи Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону. У форумі взяли участь голови райдержадміністрацій та районних рад Рівненщини, представники громадськості, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Проекти великих об’єднаних районів є на часі, адже вони відповідають змісту реформ і покликані модернізувати та оптимізувати діяльність органів влади на місцях", – сказав один зі спікерів, координатор із правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО "Інститут розвитку територій" Юрій Ганущак.

За його словами, рішення особливо продуктивні, якщо новоутворені райони співпадають, наприклад, із госпітальними округами, як це є на Рівненщині – тут такий варіант став ідеальним. Він дієвий при облаштуванні і роботі центрів автономізації первинної медичної допомоги, які вже сформовані у 10 районах Рівненщини – ось результативність дій влади. Загалом при запровадженні всіх перемін в адміністративних одиницях повинен неухильно дотримуватися принцип: повсюдність самоврядування й повсюдність державної влади.

Стосовно інших аспектів об’єднань, скажімо, областей, то Ганущак стверджує: такого не буде. Він вважає, що області в Україні "скроєні логічно", зі своєю специфікою, яка дає місцевим органам можливість сповна виконувати регіональне завдання – забезпечувати створення додаткової вартості та розвиток периферії.

Читайте також: У Сумах обговорюють моделі організації медичної допомоги в ОТГ

"Із якою можна об’єднати Чернівецьку або Закарпатську області?", – риторично запитав доповідач.

Він звернув увагу на те, що сьогодні варто йти в іншому напрямку, коли йдеться про обласні центри: приєднувати до них близько розташовані сільські громади на добровільних засадах та запроваджувати міжмуніципальне співробітництво. Таким чином буде зверстаний перспективний порядок денний на наступні 50 років.

Подібні процеси прагне налагоджувати Рівненська міська рада, як зазначив її секретар Сергій Паладійчук. Проте нині є чимало спротиву, адже керівники сіл хибно вважають, що міська влада забере у них повноваження і землю, "виб’є" із насидженого місця, тому в громад з’являється острах.

"А разом з тим мешканці навколишніх населених пунктів, які не об’єднані з обласним центром, вже користуються його можливостями, зокрема, влаштовують у ньому дітей у школи, гуртки, спортивні секції, діяльність яких оплачує міський бюджет, – зауважив секретар Рівнеради. – Відповідно ми прийдемо до того, що змушені будемо брати плату за такі послуги, якщо не розвиватимемося в єдиному ресурсі. Подібна практика вже існує, в тому числі і в деяких зарубіжних країнах".

Керівник вважає, що це не буде посяганням на права та свободи громадян.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Віктор Мазаний

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-