У Поморянському замку на Львівщині обвалилася стіна

У Поморянському замку на Львівщині обвалилася стіна

Укрінформ
Стіна східного крила обвалилася у Поморянському замку XV століття на Львівщині, який є пам`яткою архітектури державного значення.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила куратор ініціативної групи з відродження середньовічної замку мистецтвознавець Ганна Гаврилів.

"Стіна обвалилася 12 квітня після 16 години. До цього ентузіасти цілий день оглядали парк біля будівлі. Cтіна, яку підтримували дерев’яні конструкції, залишалася стояти. Проте підпори не витримали тиску і кладка посипалася", - зазначила Гаврилів.

За її словами, руйнівний процес у цій частині замку намітився ще взимку: стіна почала частково відшаровуватися, з`явився ризик обвалу. 30 березня комісія з питань культури, історико-культурної спадщини та туризму облради передбачила 500 тис. гривень на позапланові стабілізаційні роботи та водовідведення у цьому місці. Проте ці заходи виявились запізнілими.

У краєзнавчому проекті Укрінформу "Точка на карті" у публікації "Хто врятує Поморянський замок?" докладно розповідалося про історію замку та його сумний сьогоднішній день, а також про промінчик надії на порятунок унікальної будівлі. Так, ентузіасти подають свої ідеї щодо реставрації історичної споруди на здобуття різноманітних зарубіжних грантів. Також волонтери прибирають територію, розбирають завали і роблять усе можливе, щоб Поморянський замок не щез із лиця землі. В публікації згадувалося і про підтримку обласної влади, яка виділила півтора мільйона гривень на порятунок пам’ятки.

Читайте також: Пам'ятки Харкова можуть поповнити список ЮНЕСКО

Проте цих коштів, як і траншу, виділеного районною владою, виявилось недостатньо навіть для нагальних протиаварійних заходів.

Як зазначила директор департаменту архітектури і містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук, на першочергові протиаварійні роботи у Поморянському замку потрібно 11 млн грн.

Фото: zolochiv.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-