Пам'ятки Харкова можуть поповнити список ЮНЕСКО

Пам'ятки Харкова можуть поповнити список ЮНЕСКО

Укрінформ
Харків володіє унікальною культурною спадщиною минулого століття, вартою бути внесеною до переліку ЮНЕСКО.

Про це міністр культури України Євген Нищук заявив на відкритті семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку», повідомляє прес-служба Харківської ОДА.

«Культурна спадщина Харкова – це унікальна спадщина ХХ століття. Вона зараз опрацьовується, й ми готуємо досьє, щоб до переліку ЮНЕСКО були прийняті ті чи інші об’єкти, які є в Харкові», - сказав Нищук.

Він також нагадав, що з восьми проектів, які стали переможцями конкурсу «Малі міста – великі враження», два знаходяться саме на Харківщині. Це Шарівка та Чугуїв. Проекти-переможці отримають підтримку, в тому числі фінансову – близько 600 тис. грн кожен, зазначив міністр.

Семінар «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм» проходить сьогодні, 12 квітня, в приміщенні коворкінгу Fabric.space у Харкові.

Читайте також: Місія ЮНЕСКО допоможе боротися з нищенням пам'яток у Криму - Нищук

Протягом дня європейські експерти разом із колегами з різних регіонів України обговорювали питання збереження культурної спадщини та розглядали кейси з використання її об’єктів задля розвитку окремих громад і цілих регіонів. Серед його учасників - експерти Секретаріату Ради Європи, групи організаторів Європейського року культурної спадщини - 2018, Європейського інституту культурних маршрутів та координатори європейських програм.

В обладміністрації нагадали, що питанню збереження культурної спадщини на Харківщині приділяється велика увага. У регіоні проводиться постійна робота щодо внесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. На даний момент до реєстру вже внесено 971 об’єкт культурної спадщини Харківщини, 34 з них – як пам’ятки національного значення. На розгляді в Міністерстві культури перебуває ще понад 500 пакетів документів. Також триває робота щодо внесення будівлі Держпрому до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Серед об’єктів, питання збереження та розвитку яких є особливо актуальними сьогодні, - палацово-парковий комплекс у Шарівці Богодухівського району. Цього року з обласного бюджету виділені кошти, що необхідні для розробки документації, яка дозволить провести реставрацію комплексу, та для проведення на ньому першочергових ремонтних робіт.

Регіон активно долучається до реалізації міжнародних та національних проектів у сфері збереження культурної спадщини. Саме така активність області в зазначених питаннях стала однією з причин, з яких Харківщину обрали місцем проведення масштабного семінару «Культурна спадщина як ресурс розвитку. Можливості в рамках європейських програм».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-