Місія ЮНЕСКО допоможе боротися з нищенням пам'яток у Криму - Нищук

Місія ЮНЕСКО допоможе боротися з нищенням пам'яток у Криму - Нищук

Укрінформ
Рішення виконавчої ради ЮНЕСКО щодо моніторингової місії в окупованому Росією Криму дозволить боротися з нищенням пам'яток світового значення за допомогою механізмів прямого моніторингу. 

Про це заявив міністр культури Євген Нищук у коментарі Укрінформу.

«Це справді безпрецедентний випадок. Як ви розумієте, у нас туди доступу немає, тому ми дуже раді, що після великої роботи, проведеної Міністерством культури, моїх особистих нещодавніх зустрічей у Давосі у штаб-квартирі ЮНЕСКО, а також виступів моїх заступниць Світлани Фоменко та Тамари Мазур на міжнародних форумах, виконавча рада ЮНЕСКО звернула увагу на цю проблему й ухвалила рішення щодо впровадження нових систем моніторингу, яких не існувало до цього», - підкреслив Нищук.

За словами міністра, передусім ідеться про незаконні археологічні дослідження, реставраційні роботи, які насправді є будівельними роботами, і мають на меті руйнування пам'яток, а не відновлення зовнішнього вигляду.

Нищук додав, що профільне міністерство ще з 2014 року проводить активний моніторинг у заповіднику «Херсонес Таврійський», Ханському палаці у Бахчисараї, Генуезькій фортеці в Судаку та на інших об'єктах культури.

«Ми брали участь в усіх засіданнях і конференціях, які проводилися в штаб-квартирі ЮНЕСКО Європейською комісією, Радою Європи, іншими інституціями, і неодноразово заявляли про порушення законодавства, що відбувається на території тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим», - сказав міністр.

Читайте також: Знищення Ханського палацу: "реставратори" взялися вже за дах

Нищук повідомив, що вже найближчими днями Міністерство закордонних справ України створить контактну групу, для координаційної роботи, остаточного узгодження механізмів прямого моніторингу, що дозволить отримувати інформацію про стан спадщини на окупованих територіях з першоджерел, а не з відкритих джерел, як це відбувається зараз.

Як повідомлялося, виконавча рада ЮНЕСКО 11 квітня 2018 року ухвалила рішення, яке уможливило розміщення моніторингової місії в анексованому Росією Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-