Червоногригорівська ОТГ: інфраструктура, спорт та цілющі джерела

Червоногригорівська ОТГ: інфраструктура, спорт та цілющі джерела

Децентралізація
Укрінформ
Червоногригорівська об’єднана територіальна громада розташовується на південному сході Нікопольського району, на березі Каховського водосховища.
Це звідси на ринках Дніпропетровщини й інших областей з’являються перші черешні, абрикоси, полуниці. Кліматичні умови та працьовитість мешканців сприяють росту ранніх овочів, особливо помідорів, якими займаються тут майже в кожному господарстві. Тільки-но Великдень відзначили, а вже в городах напнуті теплиці, кипить робота у садках. І хоч, здавалось би, «чистий четвер» був на минулому тижні, а й сьогодні на вулицях працює комунальна бригада – прибирають, чепурять, підбілюють.

За час існування в громаді з'явилося поле для міні-футболу на місці руїни колишньої школи та парк «Мрія», котрий став місцем відпочину для всіх мешканців ОТГ.

Із здобутками та проблемами Червоногригорівської ОТГ кореспонденти Укрінформу познайомилися під час прес-туру «Фестиваль «Великодня писанка» у Червоногригорівській ОТГ», організованого Дніпропетровським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Підіймати свої рідні селища

Зустрічав і супроводжував журналістський десант заступник голови Червоногригорівської селищної ради Сергій Лалов. Працює в ОТГ з моменту її утворення, раніше працював керуючим справами Нікопольської районної ради, де головою був нинішній голова Червоногригорівської ОТГ Микола Матюк.

Так сталося, що разом з Миколою Степановичем вирішили «підіймати свої рідні селища» ще 35 спеціалістів з 90, які змінили комфортні місця роботи у Нікополі на утворену 29 жовтня 2017 року ОТГ. Наразі тут діють два старостинські округи – Дмитрівський та Придніпровський, а чисельність громади склала майже 14 тисяч мешканців.

Центральна садиба розташована у селищі Червоногригорівка, з яким об’єднались селище Кам’янське, села Придніпровське, Мусіївка, Привільне, Борисівка і Дмитрівка.

– Селищна рада розташована в невеликій двоповерховій адміністративній будівлі. На другому поверсі, де перебуває адміністративний персонал, нещодавно провели ремонт. Перший поверх – ще в процесі, ймовірно, що тут облаштуємо ЦНАП, - розповідає Сергій Лалов. – Зараз тут магазин, аптека, Укрпошта й Ощадбанк. Проте схиляємося до думки, що має бути суто адміністративна функція, а ЦНАП на першому поверсі буде зручним для мешканців, особливо похилого віку.

Півроку життя в децентралізації показало, що надбав об’єднаний бюджет: наразі він становить орієнтовно 70 мільйонів, що в порівнянні з бюджетами трьох сільських рад удвічі більше.

Бюджет ОТГ складають кілька великих підприємств – це ТОВ «Придніпровский», яке займається вирощуванням вишні, черешні, груш, поставляючи продукцію не лише на внутрішній ринок, а й на експорт, ТОВ «Агро-еліта», де вирощують від 20 до 30 тисяч свиней, підприємство зрошувальних систем, фермерські господарства «Нива-1», «Кравченко», «Ігнатченко», агроформування «Славутич» та інші.

Перші кроки своєї діяльності керівництво ОТГ розпочало з благоустрою адмінбудівлі, також вже організували постійні комісії й тендерні комітети. Це, так би мовити, установчі моменти. Далі планують зайнятись ремонтом доріг.

– У нас, як ви бачили, дороги дуже жахливі! По кожному населеному пункту мінімум одна-дві дороги будуть ремонтуватись, - говорить Лалов.

Там, де один не потягне, – зможемо гуртом

Ще одна проблема, яку беруться вирішувати в ОТГ, - це вода. Хоча мешканці громади на 60 відсотків і забезпечені нею, але її якість, стара система водоводів бажає кращого. А ті 40 відсотків, що води не мають, припадають на віддалені й не чисельні села. Тягнути туди водогін коштом ОТГ малоефективно й затратно. Стали мудрувати, як можна вирішити це завдання. Відповідь знайшлась: вийшли на міжмуніципальне співробітництво і навколо проблеми об’єднали зусилля трьох ОТГ – крім Червоногригорівської, ще Чкалівської та Першотравневської.

– Предметом договору буде декілька позицій. Насамперед – це утворення комунального підприємства та його утримання, а потім підготовка спільних проектів на розбудову мережевої системи водопостачання. Таким чином, питання буде вирішено один раз і надовго, - впевнена експертка з децентралізації Дніпровського Центру розвитку місцевого самоврядування Ольга Кірєєва.

Вона наголосила, що з точки зору проектів розвитку, Червоногригорівська об’єднана територіальна громада активно розробляє стратегію розвитку: разом з експертом регіонального розвитку Дніпровського ЦРМС Ігорем Мамоновим працює робоча група у складі майже 40 чоловік, де буде враховано всі побажання мешканців. Вже до травня, взявши підвищені зобов’язання, у громаді будуть мати цей документ і далі розвиватимуться більш гармонійно.

Все найкраще – дітям

У Червоногригорівській ОТГ це не просто стереотипний лозунг, а спонукання до дій. У селищі, де 7 тисяч населення, черга до дитячого садочка до 100 чоловік. Потрібен новий дитячий садок. Вже є проект відведення земельної ділянки та проект самого будівництва. Голова громади Микола Матюк, який саме цього дня був в обласній адміністрації, намагається залучити кошти обласного та державного бюджету, аби поряд зі школою збудувати двоповерхову сучасну будівлю нового садочка. Обласна рада вже виділила 100 тисяч на проектування, загальна ж вартість прогнозується в межах 50 мільйонів гривень.

Опікуються тут і створенням опорної школи. Загалом на утриманні ОТГ 5 шкіл і 4 дитячі садки.

– У перспективних планах нашої самодостатньої великої громади створення власного центру надання медико-санітарної допомоги й залучення медичних фахівців до нього. Ресурси для цього є – двоповерхова амбулаторія, в кожному населеному пункті є свій ФАП або амбулаторія. Є пропозиція, що, можливо, буде будуватись нова амбулаторія. На сесію виноситься питання про виділення коштів на комп’ютер, ноутбук, підключення до мережі Інтернет. Єдине, що бракує – спеціалістів.

Ми бажаємо мати й власну музичну та спортивну школу, центр адмінпослуг. Районну музичну школу, де навчалось 130 дітей наших мешканців, зараз ми намагаємося забрати на свій баланс, - продовжує розповідь заступник голови селищної ради.

Знайомлячи з інфраструктурним центром ОТГ, Сергій Лалов звернув увагу на напівзруйновану будівлю старого кінотеатру. Її давно вже хотіли прибрати, та вирішили влаштувати тут літній кінотеатр зі сценою. Поряд планують розбити парк з доріжками, скейтовою зоною. Робота з реконструкції почнеться за два тижні.

У Придніпровському старостинському окрузі журналісти завітали до дитячого садочку «Теремок».

Він унікальний вже тим, що з батьків тут не вимагають грошей на ремонт та облаштування дитячих кімнат, натомість заклад брав участь у програмах ЄС ПРООН, ООН ЮНІСЕФ. Завдяки коштам міжнародних фондів утеплено фасад будівлі, замінено 75 вікон і 5 дверей, наразі тут планують відкрити додаткову шосту групу, ймовірно, з логопедичним ухилом. Як переможцю конкурсу, ЮНІСЕФ виділяє садочку 25 тисяч доларів, тож, крім всього, ще з’являться два дитячі майданчики.

Виконуючий обов’язки старости Придніпровського старостинського округу Червоногригорівської ОТГ Олександр Прокопенко до цього був тут 15 років головою сільради, обійнявши цю посаду у 25-річному віці. Авторитету в громаді він набув завдяки своїй активній позиції. Нині він опікується, крім Придніпровського, Мусіївкою та Кам’янським.

Свого часу, коли будувався Новопавлівський гранітний кар’єр, на роботу сюди приїздили спеціалісти з різних куточків радянської держави. Для них у селі Кам’янському зводили багатоквартирні будинки. Сьогодні продуктивність кар’єру набагато менша, але люди лишились жити тут, а багатоповерхівки, як кораблі, застрягли серед степу.

– У нас все не стандартно – маємо 760 квартир житлового фонду – це каналізація, централізоване опалення, вивезення сміття, - але в нас працюють комунальні підприємства з обслуговування житлового фонду, справляємось, хоча багатоквартирні будинки в сільській місцевості - нонсенс, - усміхається Прокопенко. – Є й плюси – ми виконали державну програму по створенню ОСББ: 100 відсотків житлового фонду управляються 19-ма ОСББ.

Ще один інфраструктурний об’єкт, який з’явився вже як продукт об’єднаної територіальної громади – відкритий стадіон зі штучним покриттям для міні-футболу, який здано в експлуатацію вже після виборів в ОТГ, у грудні 2017 року. Залучено близько 1,5 мільйона гривень інвестицій спонсорів. 

Навколо облаштовано сквер «Мрія» з альтанками, зручними лавками. Тепер це улюблене місце усіх мешканців Кам’янського та й всієї ОТГ.

Сільська школа, що входить у 20-ку кращих шкіл області

– Ми – сільська школа! – наголошує з порогу директор Кам’янської ЗОШ Юрій Кавалер.

– Яка входить у 20-ку кращих шкіл області за рівнем знань учнів, що найкраще складають тести ЗНО, - додає Олександр Прокопенко.

Але директор спершу звертає увагу журналістів на вирішення господарських проблем. Аби забезпечити комфортні умови навчання, в школі відмовилися від центрального теплопостачання й обладнали газову котельню, а коли зрозуміли, що газові ліміти не здатні обігріти будівлю з силікатної цегли, пішли далі і, завдяки підтримці проекту з енергоефективності ПРООН встановили котельню на твердому паливі. Вже два роки, як проблему опалення вирішено повністю. Як паливо використовують брикети з торфу та соняшникового лушпиння.

– Школа бере участь у трьох освітніх проектах. Це обласний освітній проект з медіа-культури – діє шкільна телестудія, а випускники школи вступають на факультет журналістики та вже працюють на телеканалах СТБ та «Новий телеканал». Проект “інтерактивні інформаційні технології” - наші діти вже багато років поспіль є призерами багатьох олімпіад, випускники нашої школи працюють не лише в Україні. За проектами наших випускників у Дніпрі на проспекті Яворницького були зроблені реконструкції деяких будинків. Третій освітній проект – олімпійська педагогіка. Наша школа вже шість років представляла Дніпропетровську область на змаганнях «Олімпійське лелеченя» - в Артеці, Буковелі та Києві. Й жодного разу не приїжджали звідти без призових місць, - розповідає директор.

Виявляється, для того, щоб робити ремонт у школі, не треба чекати літніх канікул. Зимові канікули дали можливість персоналу й вчителям зробити кабінет інформатики для початкової школи, який використовується і для уроків креслення. Звичайно, шукали спонсорської допомоги у депутатів на жалюзі, на вікна та лінолеум на підлогу, але зроблено все власними силами. Тепер в школі два комп’ютерних класи.

Заслужений вчитель України з фізичного виховання Микола Корнєв про спорт і спортивні досягнення нікопольських спортсменів може говорити годинами, як і про олімпійський урок, який обов’язковий у кожному класі. Проводить вчитель і спеціальні екскурсії в унікальному шкільному музеї спортивної слави. Тут дуже багато раритетних речей.

- Подібного музею ні в сільських, ні в міських школах немає. Він єдиний «Музей спортивної та олімпійської слави Нікопольщини». Музей має чудові спортивні традиції, що передаються з покоління в покоління. Школа у 2003 році була призером Всеукраїнського конкурсу на кращий стан фізичного виховання серед сільських загальноосвітніх шкіл України, у 2007 році ми стали переможцями цього конкурсу, у 2014 році ми стали першими в Україні серед шкіл олімпійської освіти. Двоє учнів школи, чесно перемігши в конкурсі, виводили футболістів на поле на Чемпіонаті Євро-2012. Школа вже багато років є центром спортивного руху, - пояснює Микола Дмитрович.

Експонатів у музеї – більше 3 тисяч. Цінними для спортсменів є м’яч з автографами Блохіна, м’яч дніпропетровського ФК «Дніпро», майка олімпійської чемпіонки Яни Дементьєвої, форма української збірної на параді в Пекіні, футболка заслуженого майстра спорту Максима Стенкового, землячки-легкоатлетки Олени Антонової, яка стала бронзовим призером олімпійських ігор в Пекіні, Романа Щуренка, що став бронзовим призером зі стрибків у довжину в Сіднеї та багато інших.

Нещодавно почала функціонувати у школі кімната з інклюзивної освіти за проектом дружини Президента Марини Порошенко. Ще буде створено дві ресурсні кімнати. Наразі тут займаються чотири дитини, які потребують саме такої освіти.

Підняти рівень життя в усій громаді

У громаді налаштовані не просто поліпшувати власні умови проживання та розвивати інфраструктуру. Перед головою ОТГ та старостинськими округами тепер стоїть вища мета – підняти рівень життя в усій громаді. Це і є результат децентралізаційної реформи. Наприклад, мешканці сіл Дмитрівка, Борисівка, Мусіївка, Привільне багато з того, що доступно придніпровцям та кам’янчанам, навіть не бачили.

Вже цього року заплановані ремонти в багатьох дитячих садочках та школах ОТГ.

Незабаром розпочнеться будівництво стадіону на 400 глядацьких місць. Спорт - пріоритетний напрямок розвитку молоді в ОТГ. Проект ще в роботі, але на сесії вже затверджено землевідведення у селі Придніпровському.

Борисівське джерело за млином

Село Борисівка знамените своїм цілющим джерелом, названим на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело». Кажуть, що вода з нього допомагає при захворюваннях шлунково-кишкового тракту і лікує очі. Кілька років тому джерело освячено церквою. Тут поставлена каплиця і побудована купіль. Щорічно проводиться обряд освячення джерела.

Про цілющі властивості джерела знають не тільки жителі села. За водою сюди їдуть з Дніпропетровської, Запорізької та інших областей України. Після купання в цілющому джерелі вода надає легкості тілу, енергії і оптимізму в душі. Температура води в купелі о будь-якій порі року не вище 6 градусів.

Легенда свідчить, що спочатку в цьому місці било невелике джерельце, поки поруч не оселився православний старець. Історія джерела, як і села Борисівка, нерозривно пов'язана з життям ієросхимонаха Амфілохія (Трубчанинова).

Читайте також: На Дніпропетровщині провели фестиваль писанок серед ОТГ

Микола Федорович Трубчанинов народився 16 травня 1917 року в селі Борисівка Нікопольського району Дніпропетровської області. У 1941 році був призваний в армію, службу проходив в Ірані. У зв'язку з хворобою в 1944 році був звільнений з військової служби в запас. У селі жив з 1969 по 2002 роки. Помер 23 січня 2011 року у віці 93 років, будучи духівником Білоцерківської єпархії. Могила знаходиться біля стін Спасо-Преображенського собору міста Біла Церква Київської області. Саме о. Амфілохій ще священиком за радянських часів відродив храм в Борисівці, початок якого було покладено його предками.

Тож у громаді прогнозують, що розвиток села Борисівка може стати відмінним туристичним маршрутом для всієї Червоногригорівської ОТГ, в тому числі релігійним. Крім того, поряд, ближче до Марганця, є ще одне таке джерело, воду з якого перевіряли в лабораторії й отримали хвальні відгуки. Звідти навіть бійцям в АТО воду відправляють.

Тож, громаді тут сам Господь допомагає!

Людмила Блик, ДНІПРО

Фото Микола Мякшиков / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-