На Волині вчили як побудувати первинну меддопомогу в громадах

На Волині вчили як побудувати первинну меддопомогу в громадах

Децентралізація
Укрінформ
Голови об’єднаних територіальних громад Волині та керівники медичних закладів різного рівня первинної охорони здоров’я області вивчали законодавчі та практичні аспекти автономізації медичних закладів, тобто отримання ними самостійності.

Як це діє межах нової медичної реформи, експерти та юристи розповіли під час семінару, організованого 11 квітня Волинським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Реформування первинної медичної допомоги - це реформа швидше не лікування, а управління. Органи місцевого самоврядування відіграють у цьому процесі дуже важливу роль, адже саме від них залежить організація моделі надання первинної медичної допомоги і перетворення медзакладів первинної ланки різних рівнів у комунальні некомерційні підприємства, які, за законом, і зможуть отримувати кошти за кожну людину”, - підкреслила радник з децентралізації у сфері охорони здоров’я Регіонального хабу для Західної України Програми «U-LEAD з Європою» Галина Гречин.

Вона також нагадала, що на початку квітня в Міністерстві охорони здоров’я для Волині була погоджена спроможна мережа надання первинної медико-санітарної допомоги, тобто план заходів, які потрібно провести на території області в період реформи. Згідно з ним, до 139 діючих амбулаторій додадуться ще 40 - 5 з них планується збудувати за субвенцією з державного бюджету, ще 35 профінансує Світовий банк. Як розповіла заступник начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Марія Гогоша, в області зараз функціонує 20 центрів первинної медико-санітарної допомоги. В рамках реформи їх перетворять у комунальні некомерційні підприємства, і саме вони коригуватимуть надання первинної допомоги в районах. Потому буде вирішуватись і доля фельдшерсько-акушерських пунктів. 

“Новий принцип фінансування вплине на кількість спроможних практикуючих фельдшерів, медсестер та лікарів, на умови та якість надання медичних послуг. Зараз розпочався період підписання декларацій з лікарями, після його завершення буде оцінено потребу у лікарях у кожному окремо взятому медичному закладі. Здорова конкуренція обов’язково відкоригує роботу кожного спеціаліста, адже якщо хворого не буде задовільняти та послуга, яку надає один лікар, він зможе підписати угоду з іншим, відповідно, забравши за собою і кошти, які йдуть за пацієнтом”, - уточнила Гогоша.

Читайте також: На Дніпропетровщині провели фестиваль писанок серед ОТГ

Голова Велимченської об’єднаної громади Анастасія Павлович впевнена, що медична реформа спонукатиме до якісних змін не лише лікарів, а й  керівників кожної ОТГ, які повинні дбати про забезпечення громад медичними кадрами, надаючи спеціалістам гідні умови праці та створивши комфортні умови для проживання. 

Громада, яку очолює Павлович, нараховує 4 тисячі мешканців і має свою повноцінну амбулаторію, яка до 2013 року була дільничною лікарнею, а також 2 менші амбулаторії. На думку Павлович, «процес створення самостійних некомерційних центрів має відбуватися саме в громадах, для чого є розроблено відповідні моделі згідно з чисельністю населення. З часом громади переберуть на себе всі повноваження і відповідальність, і саме в цей момент наявність у себе повноцінних медичних послуг зробить процес від’єднання від районів безболісним і рівноправним».

Як підсумували учасники семінару, кінцевим результатом медреформи має стати якісна медична послуга. Показником її стане ефективна комунікація між пацієнтом і лікарем на усіх рівнях і, звичайно, показник здоров’я українців в цілому.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Ольга Шарута / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-