На Житомирщині вчилися мотивувати платників податків

На Житомирщині вчилися мотивувати платників податків

Децентралізація
Укрінформ
Представники об’єднаних громад Житомирщини вчилися, які законні методи можна залучити, аби дисциплінувати платників податків та отримати додаткові надходження до бюджетів.

Про це йшлося на семінарі «Сплатив податки – підтримав громаду», який проходив у четвер, 5 квітня, у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В усіх ОТГ добре розуміють, що зайвих грошей не буває. Тому важливо знати і використовувати способи, які допоможуть збільшити надходження до місцевих бюджетів. Один із найпростіших методів – це коли кожен покупець братиме в магазинах чек після своїх покупок. Якщо у закладах такі чеки не видають, то громада автоматично втрачає 5% акцизного податку від купівлі алкоголю, тютюнових виробів та пального», - підкреслив радник Житомирського ЦРМС з просторового планування та управління ресурсами Олександр Гнітецький.

За його словами, у процесі децентралізації громади отримують додаткові повноваження, що значно розширює їхні можливості. Нещодавно новим важелем впливу стало запровадження посади інспектора праці. Такий інспектор допоможе виявляти, де люди працевлаштовані неофіційно та хто платить працівникам зарплату у конвертах. Приховування реальних прибутків не йде на користь ні громаді, ні самим найманим працівникам.

Під час семінару також йшлося про те, як мотивувати, а не змушувати власника підприємства зареєструвати свій бізнес в ОТГ, на території якої він працює, та сплачувати туди податки. 

«Пора відійти від таких методів як примус, тиск, приписи від різних інспекцій. З підприємцями та потенційними інвесторами треба домовлятися і робити крок на зустріч. Як свідчить практика, досить ефективними є зустрічі з бізнесменами та створення клубу підприємців», - додав Гнітецький.

Читайте також: Порошенко і Гройсман відкрили у Вінниці нараду з децентралізації

Під час семінару бізнес-консультант та ІТ-підприємець Сергій Довгополий поділився з його учасниками корисними порадами про те, як мотивувати людей розпочинати власну справу в ОТГ та формувати реальні стратегії розвитку на перспективу.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки. 

Фото / Житомирський ЦРМС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-