Роль освітян у процесі децентралізації обговорили на Луганщині

Роль освітян у процесі децентралізації обговорили на Луганщині

Децентралізація
Укрінформ
На Луганщині відбулась перша в області нарада з керівниками освітніх закладів Марківського району, на якій було обговорено практичні моменти створення об’єднаних територіальних громад і місце в цьому процесі директорів шкіл.

Подія пройшла  за ініціативи Луганського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Участь у заході брали директори  шкіл Марківського району Луганської області та їх заступники, керівники району, депутати районної ради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Тетяна Ткачова, заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації 

«Луганський центр розвитку місцевого самоврядування разом із департаментом освіти Луганської облдержадміністрації запланував серію спільних семінарів у кожному районі для того, щоб директорів шкіл і впливових вчителів, як лідерів громадської думки у себе в населених пунктах, зробити своїми союзниками в проведенні реформи децентралізації. Ми розуміємо, що перша людина, до якої йдуть за роз’ясненнями місцеві жителі – в будь-якій реформі – це директор школи. Це – вчитель. Тому що він – центр тяжіння і дітей, і дорослих. Тому якщо вони зрозуміють і приймуть цю реформу, ми можемо говорити про її успішність на будь-якій території», – зазначив за підсумками наради директор Луганського ЦРМС Ігор Агібалов.

Iгор Агiбалов, директор Луганського ЦРМС

На запитання кореспондента Укрінформу, чи змогли фахівці Центру перетягти аудиторію на свій бік, Агібалов відповів, що перше, що його налаштувало на оптимістичний лад – це відсутність агресії. 

«У нас дуже багато прикладів, коли, на жаль, директори шкіл стають центрами протидії реформі. Таке ми бачили в Новопсковському районі. Дуже легко вкласти людині в голову думку про те, що зі створенням громади ліквідується школа. І дуже важко потім цю дурницю вибити з голови такої людини. От якраз тут ми побачили відсутність протидії. Мені дуже приємно, що тут люди цікавилися вже питаннями технологічними: як усе буде, де брати додаткове фінансування», – сказав він.

Судячи з питань та виступів директорів,  їх найбільше турбує вірогідне закриття шкіл з маленькою кількістю учнів у віддалених селах району. Учасники наради спільно шукали можливості запобігти цьому або максимально зменшити негативні наслідки такого кроку, якщо громади вимушені будуть піти на це.

На засіданні було домовлено, що фахівці найближчим часом ще кілька разів відвідають Марківку і навіть окремі села району, аби визначити практичні кроки формування в районі ОТГ за участю зацікавлених представників районної освіти.

Одним з питань наради було обговорення з представником Департаменту освіти та науки Луганської ОДА питання впровадження нового Закону про освіту  у прив’язці до особливостей сільськогосподарського району і з урахуванням адміністративної реформи, яка наближається.

Читайте також: У Херсоні обговорили питання стажування та працевлаштування молоді в ОТГ

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Михайло Бублик / Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-