У Криворізькому гарнізоні закупили

У Криворізькому гарнізоні закупили "кіношний" дим для армії на 72 мільйони

Укрінформ
Військовою прокуратурою Криворізького гарнізону розпочато кримінальне провадження за фактом закупівлі неякісної димової суміші на суму понад 72 млн гривень.

Про це повідомили у прес-службі військової прокуратури Південного регіону України

"Військовою прокуратурою виявлено, що закуплена димова суміш не являється димовою сумішшю марки ДС-56, яка знаходиться на озброєнні у Збройних силах України. Ураховуючи вказане порушення законодавства, що призвело до нецільового використання бюджетних коштів у сумі понад 72 млн гривень та завдало збитків державі, військовою прокуратурою Криворізького гарнізону розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 425 (недбале ставлення до військової служби) КК України", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що у 2015 – 2017 роках у зв’язку з нагальною потребою забезпечення військ димовою сумішшю при проведенні антитерористичної операції Департаментом держзакупівель Міністерства оборони України за замовленням центрального управління військ РХБЗ здійснено закупівлю у ТОВ «Фірма Альфа ЛТД» димових сумішей марки ДС-56. При цьому жодних випробувань перед придбанням майна військового призначення військовими посадовими особами проведено не було.

Читайте також: Бойовики знімають фейкові відео про ЗСУ на Донбасі

Більше того, через відсутність стійкості диму до розсіювання в атмосферному повітрі закуплена димова суміш не забезпечує належного маскувального ефекту (за технічними умовами аерозольний ефект димової суміші має тривати близько 30 хв), а тому взагалі не може використовуватися за цільовим призначенням під час бойових дій.

Натомість, за своїми технічними характеристиками, закуплена суміш виготовляється для обкурювання дерев, імітації бойових дій при грі в страйкбол, у якості димової завіси під час кінематографічних зйомок тощо.

Наразі триває досудове розслідування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-