Волинські громади вчилися розробляти та реалізовувати проекти розвитку

Волинські громади вчилися розробляти та реалізовувати проекти розвитку

Децентралізація
Укрінформ
Павлівська об'єднана територіальна громада (ОТГ), що на Волині, мріє створити центр культури для людей похилого віку. 

Для цього менеджери громади залучають донорські кошти, а щоб написати якісний проект розвитку, 15 березня відвідали тренінг, організований за сприяння Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Радник з розробки та запровадження проектів Програми «U-LEAD з Європою» В’ячеслав Топоров розповів про тонкощі написання якісних та дієвих проектів розвитку. Він зауважив, що такі навчання є надзвичайно актуальними саме зараз. 

“Практика доводить, що в кожній громаді є багато хороших ідей і можливостей втілити їх в життя. Проте, проблемою, що об’єднує і тих, хто об’єднався раніше, і зовсім молоді тергромади, є недостатні знання і досвід, як написати якісний проект розвитку, який би захотів профінансувати донор”, -  підкреслив В'ячеслав Топоров.

Він наголосив,  що в Україні зараз доступні багато різних джерел фінансування, але через зростання кількості громад і, відповідно, конкуренції між ними, отримати ці кошти досить важко. 

“Бракує знань, досвіду і взагалі розуміння, наскільки важливим є структурований і логічний підхід. Просто хороша ідея через невміння подати її, часто може і залишитись просто хорошою ідеєю. Тому якщо громади не навчаться викладати свої думки чітко і зрозуміло, вони не матимуть ніякого результату і дійсно хороші ідеї губитимуться в потоці загальної інформації», -  вважає В'ячеслав Топоров.

За його словами, західні регіони України мають кращий досвід написання проектів завдяки роботі в транскордонних програмах співробітництва з закордонними партнерами, проте завжди є куди рости, зокрема, і Павлівській ОТГ, яка мріє про центр культури для людей похилого віку.

Громада створена однією з перших в Україні, ще у 2015 році. Природньо, за час роботи, зуміла використати багато шансів, в тому числі і фінансових. Лише за 2017 рік ця тергромада залучила майже 10 мільйонів гривень з різних джерел фінансування – як передбачених державою, так і з фондів міжнародної технічної допомоги тощо. 

У 2018-му, за словами начальника відділу соціально-економічного розвитку, інвестицій та містобудування Оксани Стасюк, велику увагу у громаді приділятимуть саме написанню якісних проектів розвитку. Минулого року Павлівська громада розробила Стратегію розвитку до 2028 року, де визначила 70 технічних завдань. 

Оксана Стасюк наголосила, що «саме стратегія повинна бути живим посібником для реалізації проектів розвитку громади. Тоді усе те, що роблять окремі люди,  не буде хаотичним, це будуть окремі кроки у досягненні визначених цілей». 

Втім, вчитись потрібно і тим, хто має досвід, і для тих, хто щойно створився, наголосила головний спеціаліст з проектної діяльності Алла Піхоцька. 

“Приміром, Заборольська громада утворилася лише в минулому році, проте тут активно навчаються писати проекти і уже розпочали роботу над стратегією розвитку.  Вирішили, що перш за все інвестуватимуть у місцеву школу, і саме на проекти розвитку покладають у цьому сенсі великі сподівання”, - каже Алла Піхоцька. 

На тренінгу «Розробка та впровадження проектів розвитку» волинські громади висловили чимало цікавих ідей, обмінялись кращими практиками з втілення успішних проектів і надихнулись креативом, який почнуть втілювати у себе на місцях після повернення.

Читайте також: Монетизація пільг: обмежень у "30 поїздок на місяць" не було - Розенко

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото Ольги Шарути

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-