Ще 5 ОТГ Запорізької області почали розробку стратегій розвитку

Ще 5 ОТГ Запорізької області почали розробку стратегій розвитку

Децентралізація
Укрінформ
За сприяння Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону, ще 5 ОТГ почали розробляти стратегії сталого розвитку до 2020 року.

Про це повідомляє портал “Децентралізація”.

“Через 9 місяців Приморська, Комиш-Зорянська, Гуляйпільська, Великобілозерська та Чернігівська ОТГ матимуть чітко визначені пріоритети подальшого розвитку та шляхи досягнення стратегічних цілей. Обиралися громади серед тих, хто подав пропозиції, за певними критеріями – спроможність, остаточний (або з незначними змінами) формат об’єднання, чисельність населення, наявність фахівця з питань стратегічного планування, який модеруватиме процес, і розроблений план соціально-економічного розвитку. Обрані громади мають потужний потенціал для розвитку сільського господарства, малого та середнього бізнесу, туризму тощо”, - йдеться у повідомленні.

Як наголосив директор Запорізького ЦРМС Олександр Свистун, стратегія формує бачення, цілі та завдання до 2020 року. “У 2020 році буде переглянута стратегія розвитку України, відповідно, громадам варто буде прислухатися до визначених пріоритетів, щоб рухатися в одному напрямку. До цього часу громади вже матимуть і остаточні кордони”, – сказав він.

Стратегія сталого розвитку – це узгоджений документ, у розробці якого беруть участь представники всіх сфер і  верств населення. У робочі групи увійшли посадовці, представники бізнесу та громадських об’єднань, депутатського корпусу, комунальних підприємств і засобів масової інформації; житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я, соцзахисту, культури, архітектури і фінансів.

Як зауважила експерт з комунікації ЦРМС Наталя Селюкова, дієвий документ можливо розробити, якщо ініціатива “йтиме від самих мешканців”, тому варто запитувати їх про проблеми. “До того ж стратегія згуртовує жителів ОТГ навколо майбутнього бачення розвитку території, налагоджує комунікації в громаді. Сам процес її розробки – це можливість обговорити актуальні проблеми і знайти шляхи їх вирішення, сформувати довіру до влади і налагодити конструктивний діалог. Важливо, щоб і сам процес відбувався відкрито і прозоро. Тому було вирішено розміщувати всю інформацію з розробки стратегії на сайтах громад в окремому розділі”, - зазначила вона.

Читайте також: Черкаський ЦРМС допоможе створити стратегії розвитку ще 10 громадам

У Запорізькій області  наразі 2 об’єднані територіальні громади (Веселівська і Остриківська) мають затверджені стратегії, ще дві (Широківська і Гірсівська) – у процесі розробки. Оріхівська ОТГ шукає консультантів для написання стратегії сталого розвитку за власний кошт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-