У топ-20 рейтингу фінансової спроможності ОТГ з'явилися нові громади

У топ-20 рейтингу фінансової спроможності ОТГ з'явилися нові громади

Децентралізація
Укрінформ
За підсумками 2017 року експерти групи фінмоніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні склали оцінку фінансової спроможності 366-ти об’єднаних тергромад.

Про це повідомляє портал "Децентралізація".

"У порівнянні з даними рейтингу 366 ОТГ за 9 місяців 2017 року, у підсумковому рейтингу за рік у першій двадцятці лідерів з’явилися нові громади", - прокоментувала координатор з фінансової децентралізації Центрального офісу реформ при Мінрегіоні Яніна Казюк.

Експерт наголосила, що саме від зусиль органів місцевого самоврядування та прийняття якісних управлінських рішень залежить успішний розвиток громади, ефективна мобілізації власних ресурсів, використання резервів та залучення додаткових ресурсів, раціональне і ефективне використання бюджетних коштів.

У першу трійку рейтингу фінансової спроможності ОТГ увійшли три ОТГ Дніпропетровської області: Слобожанська, Вербківська та Богданівська об’єднані територіальні громади. На четвертому місці розташувалася Шахівська ОТГ Донецької області. Закриває п’ятірку найбільш фінансово спроможних громад Розсошанська ОТГ на Хмельниччині.

Читайте також: Мінгареллі: Головний проект України - підвищення життєвого рівня

Аналіз проведено у розрізі 4-х груп ОТГ за демографічними ознаками: група 1 – чисельність населення понад 15 тис. осіб; група 2 – чисельність від 10 до 15 тис. осіб; група 3 – чисельність від 5 до 10 тис. осіб; група 4 – чисельність до 5 тис. осіб.

Також аналіз будується на 4-х показниках, які найкраще характеризують фінансові аспекти діяльності об’єднаних територіальних громад:

  • власні доходи на 1-го мешканця (співвідношення обсягу власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ),
  •  рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету),
  •  питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без трансфертів),
  •  капітальні видатки на 1-го мешканця (співвідношення видатків розвитку до кількості мешканців відповідної ОТГ).

За словами Яніни Казюк, громади з більшою кількістю жителів мають більший фінансовий потенціал, ніж ті, у яких чисельність є менше 5-ти або 10-ти тисяч осіб (за винятком окремих невеликих громад, на територіях яких функціонують суб’єкти підприємництва зі значною фіскальною спроможністю). Такі громади мають значно більший потенціал для сталого розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-