У Харкові глави ОТГ і представники бізнесу вчилися взаємодіяти

У Харкові глави ОТГ і представники бізнесу вчилися взаємодіяти

Децентралізація
Укрінформ
Якщо в ОТГ люди стануть більш зацікавленими у збільшенні доходів фермерів, то це призведе до підвищення рівня комфорту життя в селах.

У взаємодії ОТГ і бізнес зможуть ефективніше використовувати державну допомогу для розвитку фермерства, яка стане також стимулом для розвитку територій.

Про це йшла мова в Харкові на семінарі «Державна програма підтримки фермерства. Реалізація в умовах децентралізації», організованому в понеділок, 26 лютого, Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Семінар «Державна програма підтримки фермерства. Реалізація в умовах децентралізації» у Харкові. Фото В'ячеслава Мадієвського / Укрінформ

«Сьогодні в Україні створені і працюють понад 700 об'єднаних територіальних громад. Створені ОТГ - це території великих можливостей. Саме тому ми вирішили зібрати представників влади і бізнесу разом, щоб побачити, які механізми, інструменти державної підтримки існують на даний момент», - зазначила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова.

У семінарі брали участь глави об'єднаних громад Харківської області, фермери та представники громадських організацій.

На думку Баринової, якщо місцева влада стане більш зацікавленою у збільшенні доходів фермерів, з часом це позначиться на рівні комфорту в сільській місцевості. Додаткові кошти, які надійдуть до місцевого бюджету, члени громади зможуть направити на нові дороги, освітлення, фасади, покрівлі, дитячі садки, амбулаторії.

«Основним пріоритетом розвитку в Україні повинні бути фермерські господарства, - вважає заступник міністра аграрної політики і продовольства України Віктор Шеремета, який взяв участь в роботі семінару. - Сьогодні в держбюджеті передбачаються 6,3 млрд грн на розвиток сільського господарства. Якщо говорити про галузі, то пріоритет зроблений на розвиток тваринництва. Передбачається, що 4 млрд грн із загальної суми піде на тваринництво», - сказав Шеремета.

Він нагадав: щоб підтримати сільгоспвиробників, в уряді розробили кілька програм компенсації витрат. Так, тим, хто планує придбати племінну худобу - корів, овець, свиней - повернуть 50% від вартості тварин. У разі, якщо фермер планує купити обладнання для тваринницького комплексу, держава передбачила компенсації 70% його вартості. В цілому, для підтримки фермерів уряд в цьому році вирішив направити 1 млрд грн. Причому, 500 млн грн від цієї суми підуть на здешевлення кредитів.

«Компенсуватимуться 1,5 облікові ставки Нацбанку. На сьогодні ця цифра становить 16%. Тобто 1,5 облікової ставки - це 24%. При цьому обов'язкова умова - фермер сам повинен сплатити 1%», - пояснив схему Шеремета.

У Харківській області, за інформацією директора департаменту агропромислового комплексу Харківської облдержадміністрації Олександра Недзюра, працює 2000 сільськогосподарських підприємств, в тому числі і 1300 фермерських господарств. Крім того, на 1 січня 2018 року в регіоні було зареєстровано 16 сільськогосподарських кооперативів.

«За останні п'ять років в області спостерігається позитивна динаміка щодо кількості фермерських господарств і площ сільськогосподарських угідь, які вони обробляють, - наголосив Недзюра. - Сподіваюся на допомогу новостворених ОТГ, які безперечно зацікавлені в розвитку сільських територій».

Організатори заходу запросили на семінар і тих представників районів Харківщини, які ще не створили ОТГ.

«Я сподіваюся, що цей захід стане ще одним мотиватором для того, щоб ви говорили з представниками влади на місцях і використовували всі ті можливості, які на сьогодні дає держава для розвитку ваших територій», - зазначила директор Харківського ЦРМС Діана Баринова.

Читайте також: На Вінниччині U-LEAD залучає пресу до промоції об’єднання громад

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-