У Краматорську обговорили виконання бюджетів об'єднаних громад

У Краматорську обговорили виконання бюджетів об'єднаних громад

Децентралізація
Укрінформ
У Краматорську на Донеччині обговорили виконання місцевих бюджетів ОТГ у 2017 році та перспективи наповнення доходної частини в поточному році.

Захід у форматі круглого столу 23 лютого організував Донецький Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

До обговорення досягнень та проблем громад долучилися представники фіскальної служби, департаментів Донецької ОДА: фінансів, економіки та внутрішньої політики.

"Під час круглого столу обговорювали, яким чином новим громадам уникнути помилок та посилити наповнення бюджету. Найбільше запитань у представників громад було до фіскальної служби, особливо стосовно нової процедури затвердження місцевих податків та зборів, а також їх адміністрування. Круглий стіл став дієвим майданчиком для обміну інформацією між ОТГ та ДФС", - сказав директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування Артем Вівдич.

Він підкреслив, що наразі для громад дуже важливо навчитися заощаджувати та ефективно витрачати кошти на розвиток території та інфраструктуру: нові дороги, дитсадки та школи.

"Програма "U-LEAD з Європою" надає підтримку в залученні коштів з державного бюджету, програм міжнародно-технічної допомоги, але для участі в таких проектах треба залучати власні кошти на співфінансування. Наші експерти завжди готові вчити, як посилити дохідну частину місцевих бюджетів об'єднаних громад", - наголосив Вівдич.

За словами Сергія Івахніна, радника з місцевих фінансів Донецького ЦРМС, в 2017 році за новим бюджетом жили шість об'єднаних громад.

Читайте також: В ОТГ Черкащини відкрили першу амбулаторію сімейної медицини

Найбільше власних доходів та зборів залучила до бюджету Лиманська ОТГ - 215,2 млн грн, а найменше Черкаська ОТГ - 17,5 млн грн. У розрахунку на одного мешканця найбільші доходи мала Шахівська громада (13,1 тис. грн), а найменші - Черкаська (1,8 тис. грн). Ще три громади Донецької області - Андріївська, Сіверська та Званівська, вибори в яких відбулися в 2017 році, лише з початку поточного року перейшли на прямі міжбюджетні відносини.

У квітні вибори відбудуться в Олександрівській ОТГ.

Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Дмитро Онопрієнко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-