Найменша громада Чернігівщини реалізувала вже чотири важливі проекти

Найменша громада Чернігівщини реалізувала вже чотири важливі проекти

Децентралізація
Укрінформ
Макіївська об’єднана тергромада за час свого існування реалізувала вже чотири важливих проекти за власні та залучені з різних джерел кошти.

Про них розповів керівник найменшої на Чернігівщині за територією та кількістю населення громади Петро Баклан у ході прес-туру в ОТГ, що був організований для журналістів Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою" та Мінрегіону.

"Спроможний бюджет - одна з головних гарантій місцевого самоврядування. До об’єднання бюджет Макіївської сільської ради складав 1,2 млн грн, Ганнівської - 0,3 млн грн. А Макіївська ОТГ в 2017 році мала бюджет 14,3 млн грн. Завдяки своїм доходам громада реалізувала чотири важливих проекти. Ми  також маємо можливість утримувати два навчально-виховні комплекси, три бібліотеки, 11 соціальних робітників, що обслуговують 106 літніх та непрацездатних громадян. За кошти субвенції придбали шкільний автобус, а нині зайнялися створенням комунального підприємства з благоустрою", - розповів Баклан.

Найменша громада Чернігівщини реалізувала вже чотири важливі проекти / Фото: Кошмал Віктор, Укрінформ

За його словами, до складу громади входить шість сіл - Ганнівка, Макіїївка, Пустотине, Степове, Вербове і Кленове. Під час розподілу державної субвенції на розвиток інфраструктури ОТГ враховувалися інтереси усіх населених пунктів, тож проекти реконструкції розроблялися так, щоб кожне село отримало частину тих коштів.

Відтак, у селі Пустотине реконструювали частину будівлі загальноосвітньої школи і відкрили дитячий садок на 16 місць. Хоча реально його відвідує вже 20 малюків, і, що цікаво, - існує черга. Як зазначила начальник відділу освіти Макіївської громади Валентина Перепелиця, загалом у Пустотиному - 46 дошкільнят, а в школі нині навчається 43 учні. Наступного року їх там буде вже 50, і така перспектива дуже радує.

Другим реалізованим проектом стала реконструкція Ганнівського фельдшерсько-акушерського пункту. Медичні заклали в громаді працюють також у Макіївці, Степовому та Пустотиному. Водночас є й проблема - відсутність лікаря. Заповнити вакансію, відкрити амбулаторію і забезпечити населення первинною ланкою медичної допомоги - надважливе питання сьогодення. Для його вирішення громада має можливості і готова забезпечити лікаря житлом і достойною зарплатою.

Нове життя отримав і Макіївський будинок культури. Нині це - тепле приміщення і світла зала, нові стільці та сцена, і жодного натяку на недавній занепад. Тут проходять святкові заходи, збори села, працюють гуртки народної творчості, репетирують аматорські колективи.

Четвертим важливим досягненням Макіївської ОТГ став інфраструктурний проект - створення пожежного депо. Для його розміщення було реконструйовано приміщення автомобільного гаража. У місцевій пожежній команді працює чотири рятувальники. Спеціалізований автомобіль надала Державна служба з надзвичайних ситуацій. Із червня по грудень 2017 року МПК "Макіївка" здійснила 9 виїздів, один з яких за межі громади — на допомогу сусідам. До цього часу найближча до Макіївки пожежна частина знаходилася в райцентрі Носівка на відстані 45 км.

 "Ми йшли в ногу з часом, а тому можемо говорити, що за цей короткий період змогли значно "підтягнути" соціальну сферу в наших селах. Ми й надалі плануємо розвивати соціальний напрямок, а також покращувати благоустрій, наближувати до людей адміністративні та соціальні послуги. А для цього будемо збільшувати доходну частину бюджету за рахунок впорядкування земельних відносин", - сказав Баклан на завершення.

Під час прес-туру до Макіївської ОТГ журналістам показали пожежне депо, відновлений Будинок культури та два навчально-виховні комплекси у Макіївці та Пустотиному.

Читайте також: Передача земель: угоди з геокадастром підписали вже 99% тергромад

Макіївська ОТГ була створена у 2015 році в числі перших п’яти ОТГ на Чернігівщині. На сьогодні вона - одна з 10 найменших в Україні. Площа її території - 105 кв. км, населення - 1600 осіб.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-