Харків'яни пройшли смолоскипною ходою на честь Героїв Крут

Харків'яни пройшли смолоскипною ходою на честь Героїв Крут

Фото
Укрінформ
Півтисячі харків'ян пройшли увечері із запаленими смолоскипами центром міста - від площі Свободи до площі Конституції - в честь 100-річчя легендарного бою під Крутами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Колона зі смолоскипами йшла під прапорами України, а також стягами та символікою різних організацій і партій: "Національного корпусу", "Правого сектора", ВО "Свобода", Руху, "Сокола".

Попереду колони на всю ширину вулиці розгорнули транспарант: "Пам'ятай про великі дні наших визвольних боїв". Час від часу учасники скандували: "Слава Україні - героям слава". По боках колони - барабанщики. Деякі учасники були у балаклавах.

На площі Конституції учасники ходи провели мітинг. Промовці, зокрема, лідер обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка, закликали земляків пам'ятати про події 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути.

"Саме там, за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, 400 київських курсантів і козаки "Вільного козацтва" чинили збройний опір атакуючим їх підрозділам Червоної гвардії в 4 тисячі чоловік. П'ятигодинний бій увійшов в історію України як приклад доблесті, героїзму та відданості Батьківщині. 27 жорстоко вбитих героїв поховані в Києві поряд з Аскольдовою могилою", - зазначив Швайка.

Смолоскипну ходу супроводжували більше двохсот поліцейських з собаками і стільки ж бійців Нацгвардії. Інцидентів не було.

Також вдень пам'ять загиблих під Крутами вшанували на заході за участю курсантів Національної академії Нацгвардії України в Харкові.

Фото: В'ячеслав Мадієвський

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-