Нацисти винищили на Тернопільщині майже всю єврейську громаду

Нацисти винищили на Тернопільщині майже всю єврейську громаду

Укрінформ
У Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту на Тернопільщині згадують 132 тисячі невинно загиблих членів місцевої єврейської громади.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Нацистський геноцид на Тернопільщині здійснювався, насамперед, проти євреїв. Для реалізації плану винищення діяла розгалужена система місць примусового утримання. За підрахунками, на території області в 1941–1944 роках існувало 24 гетто, 19 таборів примусової праці для євреїв», - розповів кореспонденту агентства тернопільський історик Олег Гаврилюк.

Читайте також: Серед жителів Рівненщини – 250 праведників, які рятували євреїв у роки Голокосту

В роки окупації єврейська громада Тернопільщини була майже вся винищена. За даними «Енциклопедії Голокосту», на території області загинуло 132 тис. євреїв (із 540 тис. євреїв, що населяли Галичину до початку німецько-радянської війни). Більшість з них загинули до літа 1943 р. Євреїв з «галицької» частини області перевозили до «табору смерті» у Белжець на території Польщі. Тут у газових камерах загинуло близько 40 тис. осіб.

Сьогодні в області біля місць масового знищення євреїв проходять поминальні заходи за участю представників єврейської громади краю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-