Серед жителів Рівненщини – 250 праведників, які рятували євреїв у роки Голокосту

Серед жителів Рівненщини – 250 праведників, які рятували євреїв у роки Голокосту

Укрінформ
Місцеві жителі на Рівненщині під час Голокосту врятували 350 євреїв.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ.

"Майже 350 євреїв були врятовані завдяки винятковій мужності «праведників». Вони вберегли від смерті переслідуваних, ризикуючи власним життям. Відомо, що в області нараховувалося 250 праведників України та світу", - йдеться в повідомленні.

Як розповів кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії РДГУ Роман Михальчук, переховувалися євреї в селах та хуторах на півночі області.

"Лісова місцевість надавала потенційні переваги для цього. Мотивація та форми допомоги євреям були різноманітними. Для порятунку євреїв місцеві жителі проникали в гетто, переховували їх у себе та родичів, надавали підроблені документи, гроші, продукти харчування тощо», – розповів Михальчук.

У Рівненській області є близько сотні місць масових розстрілів та поховань громадян єврейської національності – жертв фашистського геноциду.

Читайте також: Бережемо пам'ять про мільйони невинно страчених жертв Голокосту - Гройсман

Символ Голокосту в області - урочище Сосонки Рівненського району. Тут у листопаді 1941 року було знищено 17,5 тис. євреїв.

Також масово розстрілювали людей у лісі під Костополем. Як кажуть рівненські історики, тут у липні 1942-го загинуло близько 5 тис. єврейського населення з рівненського гетто.

На Рівненщині функціонувало 35 гетто. Це були території, де примусово утримувалися євреї. Найбільші функціонували у Сарнах, Рівному, Дубно, Здолбунові, Корці, Костополі, Тучині. Осіб, які покидали межі цієї території, розстрілювали.

На вшанування пам'яті жертв Голокосту на Рівненщині упродовж цих днів відбуваються жалобні заходи. Також жителі населених пунктів провідують людей, які мають звання «жертва Голокосту» та «праведник України», запалюють лампадки та покладають квіти до місць розстрілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-