Досі не утворено жодної ОТГ у 146 районах - Негода

Досі не утворено жодної ОТГ у 146 районах - Негода

Децентралізація
Укрінформ
У 146 районах України (більше третини від загальної кількості) досі не утворено жодної об’єднаної територіальної громади (ОТГ).

Про це розповів перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, повідомляє портал "Децентралізація".

"У грудні ми запровадили ще один індикатор – об’єднання територіальних громад в межах районів і побачили, в 15 районах повністю завершено формування ОТГ, у 111 районах об’єдналося більше половини громад. Разом з тим у 146 районах (а це більше як третина) не утворено жодної ОТГ", - сказав він.

Негода зазначив, цей індикатор дає можливості виявити "причини пасивності чи, можливо, блокування процесу децентралізації" в окремих районах.

Схожа ситуація, за його словами, є і з децентралізацією у сфері архбудконтролю. Так, лише 67 міст обласного значення із 173 та ще 10 ОТГ із 665 виявили бажання і отримали повноваження у сфері архбудконтролю.

"Така ситуація викликає занепокоєння, оскільки свідчить, що більша частина органів місцевого самоврядування не хочуть брати на себе відповідальності за надання дозволів на будівництво та введенням об’єктів в експлуатацію. З іншого боку, є певні нарікання на процедурні питання отримання цих повноважень. Як висновок – необхідно змінити існуючий порядок делегування повноважень і в законодавчому порядку наділити ними відповідні органи місцевого самоврядування", - сказав перший заступник міністра.

Читайте також: Лише половина ОТГ освоїли субвенцію на розвиток інфраструктури на 95% - Зубко

У цілому відомство стримано коментує кількісні показники першого етапу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, наголошуючи, що куди важливішими є якісні показники цього процесу. Проте не приховують, що темпи створення об’єднаних громад є доволі швидкими, якщо порівнювати, як така реформа проходила в інших європейських країнах.

Ознайомитися з Моніторингом процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування станом на 10 січня 2018 року можна за посиланням.

Фото: Урядовий Кур'єр

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-