Костинський розповів про мультиплекс для покриття

Костинський розповів про мультиплекс для покриття "білих плям" мовлення на Одещині

Укрінформ
В Україні, з метою посилення інформаційної безпеки на Одещині, створено ще один, четвертий мультиплекс, що дасть змогу покрити "білі плями" вздовж усіх її кордонів.

Про це заявив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський під час брифінгу в Укрінформі, присвяченого підсумкам конкурсу на цифрове телебачення в Одеській області.

"Наразі з метою захисту інформаційного простору України в Одеській області, на Півдні України, створено 4-й мультиплекс, оператор цифрового мовлення - Концерн РРТ. Це додатковий локальний мультиплекс до тих, які працюють в мережі "Зеонбуду". Це державний мультиплекс - 8 місцевих телеканалів отримали можливість мовити в зонах "білих плям" вздовж усього прикордоння в Одеській області. Сигналом буде охоплено 22 райони", - сказав Костинський.

Він зазначив, що переможцями конкурсу стали телеканали GTV (ТРК "Клуб-ТВ"), "А1" (ТРК "Андсер"), "Южная волна" (ТРК "Південна хвиля -ТВ"),  Думская TV (ТРК "Моя Одеса"), Olvia (ТОВ "Реноме Інет"), Одеса 1 (ТРК "Одеса 1"), "ПлюсПлюс" (ТОВ "Гравіс"), "Первый городской" (ТРК "Нова Одеса").

"Таким чином в 22 населених пунктах наші телеглядачі будуть дивитися не тільки інформаційні телеканали, а й дитячі, які є серед тих дитячих телеканалів, що найкраще виконують умови мовних квот на телебаченні", - підкреслив Костинський.

Читайте також: Телеканали виконують мовні квоти в середньому на 98% – Костинський

Він також нагадав, що впродовж 2016-17 років Національна рада разом з Мінінформполітики в рамках спільної Комісії по відновленню мовлення вже створили 3 локальні мультиплекси. Перший - у Волновасі Донецької області на 22-у телеканалі, де зараз мовлять 6 цифрових телеканалів, оператор - Концерн РРТ. У Бахмутівці Луганської області на 40-у телеканалі, де зараз мовлять 6 цифрових телеканалів, оператор - комунальне підприємство "Інноваційно-інформаційний центр". І на Чонгарі Херсонської області на 50-у телеканалі розпочав роботу мультиплекс, в якому представлені 5 українських цифрових телеканалів, оператор телекомунікацій - "Телемережі України".

Водночас відповідальний секретар Національної ради Олександр Ільяшенко повідомив, що Нацрада обговорює з Концерном РРТ питання про  розширення нового, четвертого мультиплексу ще на 2 місця і на них буде оголошено конкурс. Тож компанії, які цього разу конкурс не виграли, зокрема ТРК "Балінформкомпанія", матимуть можливість отримати перемогу.

Ільяшенко також додав, що, зважаючи на цифрове покриття Одеської області і на ставлення до цього процесу з боку обласного керівництва, Нацрада рекомендуватиме її для першочергового вимкнення аналогового телебачення.

Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко своєю чергою зазначив, що рішення Комісії з питань відновлення мовлення по Одеській області було дуже нестандартним і дуже швидким.

"Немає єдиного рішення, яке б допомогло відновити мовлення і знищити "білі плями" по всій території України одномоментно. Для цього немає ні фінансових ресурсів, ні людських. Але в нас є час, який ми використовуємо і поступово закриваємо усі "білі плями". Рішення зазвичай є нестандартними, вони залучають багато стейкхолдерів. І, як свідчить практика, вони є успішними. Як свідчить недавня ситуація по Криму, ми поступово відновлюємо наш інформаційний суверенітет. І вже наступного року по тих планах, які існують, зможемо говорити про фактично повне відновлення українського інформаційного суверенітету на нашій території", - запевнив Біденко.

Фото: Олена Худякова, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-