На Одещині почали тестувати проект телемедицини

На Одещині почали тестувати проект телемедицини

Укрінформ
На базі приймально-діагностичного відділення Окнянської райлікарні Одеської області запустили сільський проект телемедицини, який здобув позитивні відгуки з боку пацієнтів і лікарів.

Про це голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов заявив на зустрічі з групою представників відділу охорони здоров’я Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) на чолі з Джері Дібл, повідомляє прес-служба ОДА. 

"Протягом наступних двох-трьох тижнів проект телемедицини, що реалізується на базі приймально-діагностичного відділення в Окнянському районі, буде представлено широкому загалу. Кожен працівник фельдшерського пункту має валізу для первинної діагностики: в неї входять електрокардіограф, глюкометр, ендоскоп для відеопередач, спірограф та інші діагностичні апарати. Все це приладдя підключено до планшета, який одразу передає дані спеціалістам райлікарні", - зазначив Степанов.

Читайте також: Рада прийняла президентський закон про сільську медицину

За його словами, головна особливість нової системи - можливість отримувати дистанційно рекомендації спеціалістів за результатами досліджень. Фельдшер приходить на виклик до пацієнта, проводить на місці дослідження і з допомогою планшета передає інформацію в телемедичний центр. Її одразу бачить сімейний лікар чи - за потреби - спеціалісти районної лікарні, які надають консультацію за 10-15 хвилин. Так само за небхідності можуть підключитися спеціалісти обласної лікарні.

Степанов проілюстрував ситуацію конкретним прикладом: "Місцевий мешканець традиційно прийшов до фельдшера зі скаргою на біль у серці. Раніше, у типовій ситуації, фельдшер відправляв такого пацієнта до райлікарні. Однак у рамках цього проекту, який реалізують на базі приймально-діагностичних відділень райлікарні, хворий отримав попередній діагноз протягом 15 хвилин".

"У подальшому кожна амбулаторія матиме автомобіль, аби лікар міг доїхати до села у разі необхідності. Завдяки телемедицині знизиться показник звернень до швидкої допомоги та лікарень", - додав голова ОДА.

У свою чергу представник USAID Дібл розповіла про низку проектів, які організація планує реалізувати в Україні, зокрема у сфері реімбурсації, та проект у сфері розвитку системи охорони здоров'я.

Під час зустрічі йшлося також про п'ятирічний проект USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», який реалізується в Україні за підтримки Агентства міжнародного розвитку США.

Реімбурсацією у міжнародній практиці охорони здоров’я називають процес, за допомогою якого система охорони здоров’я впливає на доступність лікарських препаратів та медичних послуг для населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-