Рада прийняла президентський закон про сільську медицину

Рада прийняла президентський закон про сільську медицину

Укрінформ
Верховна Рада у вівторок прийняла закон, який сприятиме забезпеченню максимальної доступності медичного обслуговування, територіального наближення та сучасного матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я у сільській місцевості.

За ухвалення президентського законопроекту №7117 "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості" у другому читанні та в цілому проголосували 280 депутатів за мінімально необхідної кількості 226 депутатів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Понад 30% населення України живе в сільській місцевості. Якщо порівняти якість і доступність охорони здоров'я в сільській місцевості та в містах, то вона є абсолютно непорівнюваною. На сьогодні люди, які живуть у селах, мають значно менший доступ до якісної кваліфікованої та своєчасної медичної допомоги... Цим законом, який розроблено президентом України, пропонується підвищення доступності та якості медичного обслуговування на рівні первинної медичної допомоги у сільській місцевості, здійснення фахового консультування лікарем за місцем проживання людини за допомогою засобів телемедицини", - зазначила голова Комітету з питань охорони здоров’я ВР Ольга Богомолець.

Крім того, законопроект передбачає укомплектування сільських закладів охорони здоров'я необхідним обладнанням і лікарськими засобами, що необхідні для надання первинної медичної допомоги, а також створення належної інфраструктури на селі.

Читайте також: Рада відмовилася скасувати закон про гроші на медреформу

За словами Богомолець, до законопроекту надійшло 125 поправок народних депутатів, із них редакційно і частково враховано 69 і відхилено 56 поправок.

"Поправками, які комітет пропонує врахувати, запропоновано розширити дію даного законопроекту на міста районного значення. Їх в Україні налічується 264, вони є нечисельними та не мають достатнього фінансового ресурсу для забезпечення медичних послуг", - уточнила голова профільного комітету ВР.

Законопроект було підтримано в редакції профільного комітету, враховуючи, зокрема, поправку №110. Згідно з цією поправкою, медична допомога із застосуванням телемедицини передбачає можливість надання пацієнту медичних послуг з консультування, діагностики, лікування з використанням засобів дистанційного зв'язку у вигляді обміну інформацією в електронній формі, у тому числі шляхом передачі електронних повідомлень, проведення відеоконференцій (далі – телемедичні послуги).

Телемедичні послуги надаються з метою забезпечення пацієнту вчасного доступу до медичної допомоги належної якості, в тому числі коли відстань є критичним чинником її надання.

При проведенні телемедичних консультацій, консиліумів, телеметрії, домашнього телеконсультування, виконання маніпуляцій та операцій за допомогою електронних та програмних засобів може проводитися запис у тому числі аудіо, відео, а також запис інших параметрів медичного обладнання в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Порядок надання телемедичних послуг визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-