У Чернівцях розповіли, як у 30-ті Буковина збирала гроші для потерпаючих від Голоду

У Чернівцях розповіли, як у 30-ті Буковина збирала гроші для потерпаючих від Голоду

Укрінформ
На Буковині під час найстрашнішого з голодоморів - 1932-1933 років місцеві мешканці збирали кошти для потерпаючих від голоду, але сталінський режим забороняв передавати їх у Велику Україну.

Про це повідомила кореспондентові Укрінформу старший науковий співробітник відділу новітньої історії краєзнавчого музею Таїсія Рудик.

"Тоді голод обминув наш край, адже Чернівецька область на той час  входила до складу Румунії. Проте буковинці з газет знали про те, що відбувається у сусідів. Створювалися благодійницькі організації, збирали кошти для потерпаючих від Голодомору українців. Ці кошти хотіли передати через Міжнародний Червоний Хрест, але сталінський режим забороняв це робити. А річку Дністер тоді називали “смугою смерті”, адже взимку по льоду люди намагалися перебратися з Центральної України на територію Буковини”, - розповіла Рудик.

Читайте також: Дніпровський театр ушанував виставою пам'ять жертв Голодомору

За її словами, про ті страшні події, які були спрямовані на винищення українського народу, ми невдовзі знатимемо лише з історичних документів, бо відходять у вічність їх свідки. Але завдання нинішнього покоління - зберегти пам'ять про ті часи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-