З нового року бюджет лише однієї об'єднаної громади на Харківщині перевищить районний

З нового року бюджет лише однієї об'єднаної громади на Харківщині перевищить районний

Укрінформ
З 2018 року розширюються повноваження об'єднаних територіальних громад і, як наслідок, бюджет тільки однієї громади буде більшим за районний.

Так сказав кореспонденту Укрінформу голова об'єднаної територіальної громади Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін.

"У нашому районі - 15 рад: 13 сільських та 2 селищні. До об'єднаної громади вирішило вступити 6 рад, це означає 23 населених пункти і понад 19 тисяч осіб населення. У січні нинішнього року об'єднана громада зареєстрована, у квітні проведені перші вибори глави громади і депутатів, а у травні на установчій сесії визначилися повноваження і джерела доходів - так, як це робиться у Республіці Польща, про що йде мова на сьогоднішньому форумі в Харкові", - зазначив Єсін.

За його словами, в першу чергу об'єднана громада почала заробляти гроші на створеному тут Центрі надання адміністративних послуг.

"Послуги - це гроші. Якщо раніше жителю Нововодолазького району доводилося їздити до Харкова, оформляючи, наприклад, земельний пай або спадок, то тепер ми все робимо на місці. Тобто наблизили послугу до людини, як вимагає від об'єднаної громади наш уряд. А з нового року наші управлінські повноваження розширюються не лише на реєстрацію актів, а й на управління школами, бібліотеками, дитячими центрами культури. Більш того, ми будемо брати гроші за ренту - використання надр - з місцевих великих підприємств, розташованих на нашій території: гірничо-збагачувальний комбінат і газовидобувна компанія. А це вже великі гроші. Якщо зараз наш бюджет 27 млн, то з нового року він буде втричі більшим, тобто більшим за районний бюджет", - пояснив Єсін.

Як зазначив голова об'єднаної територіальної громади, у реалізації нових прав допоміг досвід Польщі.

"Ми зв'язані договором про співпрацю із населеним пунктом Вишневе Малопольського воєводства. Їздили туди за досвідом вже двічі, і у грудні поїдемо втретє. Є чому повчитися: наприклад, у школах цього населеного пункту є власні трактори, які беруть на себе прибирання території, у т.ч. - сусідніх населених пунктів, які ще не увійшли до об'єднаної громади. Це джерело доходу школи. Відразу скажу, що з нового року через доходи, що зростають, ми звільнимо батьків, як у Польщі, від сплати за дитячі гуртки. Також звільнимо населення від сплати за збір і вивезення сміття - теж за польським прикладом. Причому до Польщі їдуть не лише керівники громади, ми беремо із собою вчителів, працівників культури - налагоджуємо контакти, і це допомагає у роботі", - сказав Єсін.

Він зазначив, що з 1 січня громада переходить на прямі відносини із держбюджетом. Якщо раніше податки йшли "нагору", то зараз вони залишаться в управлінні громади: "Дізнавшись про зростання нашого добробуту, до громади вже готові приєднатися ще 3 сільради району".

Читайте також: У Харкові на польсько-українському форумі обговорюють досвід реформи самоврядування

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові проходить польсько-український форум "Громада. Ефективний розвиток. Інвестиції". Головною його темою став польський досвід реформи місцевого самоврядування та децентралізації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-