Ващиковський не відвідав львівський музей через

Ващиковський не відвідав львівський музей через "польську окупацію"

Укрінформ
Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора про те, що Польща 1918 року окупувала Західну Україну.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Ващиковський поклав квіти до пам’ятника жертвам комуністичних злочинів, що поблизу музею «Тюрма на Лонцького». У програмі було відвідування музею, але польський міністр розвернувся на вході.

«Міністр запитав у мене, чи Західна Україна була окупована у 1918 році. Я відповів, що так, що це була окупація. Відтак він різко розвернувся з порога і не зайшов у музей. Це було, на мою думку, зроблено зумисно, це зумисний політичний крок», – прокоментував на місці директор музею Руслан Забілий.

Раніше 5 листопада Ващиковський заявив у Львові представникам польських медіа, що Польща очікує від України реальних кроків щодо українсько-польського примирення у питаннях спільного історичного минулого і що українські пам’ятники, які збудовані у Польщі незаконно, без згоди польської влади, повинні бути визначені як нелегальні, а їхній демонтаж залежить від місцевого самоврядування.

При цьому польський міністр прямо не відповів на запитання з приводу польських пам’ятників, встановлених в Україні самовільно, без згоди української влади і без дотримання українського законодавства. 

Читайте також: Ващиковський: У питаннях історії чекаємо на бажання співпраці з боку України

За інформацією Українського інституту національної пам’яті, в Україні близько 150 таких пам’ятників, зокрема, елементи на польському меморіалі на Личаківському цвинтарі у Львові.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-