Місцеві вибори: КВУ побачив

Місцеві вибори: КВУ побачив "безлад і хаос" у роботі комісій

Укрінформ
Громадська організація «Комітет виборців України» зафіксувала численні випадки порушень законодавства з боку дільничних виборчих комісій і оцінює як низький рівень їхньої роботи на перших виборах до об’єднаних територіальних громад, що пройшли 29 жовтня.

Про це сказав генеральний директор КВУ Олексій Кошель на прес-конференції щодо підсумків спостереження за виборами в об’єднаних громадах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Це є достатньо серйозна проблема, цей безлад, повний хаос в роботі комісій. Для її уникнення потрібно змінити кілька речей. Перше – це чинне законодавство, яке має бути максимально виписане і чітко деталізоване. І друге - підготовка членів дільничних виборчих комісій», - наголосив Кошель.

Він підкреслив, що на виборах в неділю фіксували, зокрема, випадки голосування виборців без документів, що посвідчують особу. 

«Ми фіксували різні приклади, коли на дільниці приходили із ксерокопіями паспортів. На одній із дільниць комісія прийняла рішення, що авторитетна особа може підтвердити особу виборця без документа. Фіксувались випадки спроб голосування за водійськими правами, заповнення бюлетенів олівцем замість ручки. Ми фіксували велику кількість порушень, пов’язаних із виборчою документацією, а саме в день виборів масово виявлялися помилки у виборчих бюлетенях», - відзначив Кошель.

Окрім того, він зазначив, що ряд партій вже заявили, що помилки і відсутність їхніх кандидатів у бюлетенях є «технологією по розправі з певними партіями». Водночас, на його думку, такі порушення свідчать про низький рівень роботи ДВК.

«Це є швидше низький рівень роботи дільничних виборчих комісій і ми також бачили приклади, коли порушення були помічені в переддень голосування. Комісії оперативно приймали рішення і передруковували бюлетені, і проблема зникала сама собою», - зазначив гендиректор КВУ.

При цьому він наголосив, що на попередніх виборах навчанням членів ДВК займались експертні організації, і проблем було дещо менше. «Зараз сплеск проблем серйозно піднявся», - додав Кошель.

Як повідомлялось, у неділю, 29 жовтня, у 201 об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) в усіх без винятку областях України пройшли перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів. До складу цих 201 ОТГ увійшли 933 місцеві ради (міських – 25, селищних – 67, сільських – 841).

Результати виборів депутатів у одномандатних виборчих округах, а також виборів сільського, селищного, міського голови мають бути встановлені не пізніш як на п’ятий день з дня голосування, тобто до 3 листопада включно.

У свою чергу результати виборів депутатів у багатомандатному виборчому окрузі мають бути встановлені не пізніш як на десятий день з дня голосування, тобто до 8 листопада включно.

Читайте також: Місцеві вибори: в ОПОРі розповіли про порушення

Протягом дня виборів до окремих територіальних громад поліція відкрила 10 кримінальних проваджень, 4 з них - за фактом підкупу виборців, усього ж за минулий день в поліцію надійшло 207 повідомлень, з яких 136 - в день проведення виборів.

За даними Громадянської мережі ОПОРА, явка виборців становила 48,2%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-