Мова нацменшин: під генконсульством Угорщини в Ужгороді пройшов пікет

Мова нацменшин: під генконсульством Угорщини в Ужгороді пройшов пікет

Фото
Укрінформ
У середу, 20 вересня, в Ужгороді пройшов мирний пікет Генерального консульства Угорщини – під стіни будівлі прийшли патріотичні організації із бажанням виказати своє невдоволення критикою угорців нового закону "Про освіту", який начебто утискує їхні права на Закарпатті як нацменшини.

Пікет активісти обіцяють і завтра – під час засідання сесії облради, на якій, зокрема, депутати планують звернутися до Президента щодо вотування закону, повідомив кореспонденту Укрінформу правозахисник Віталій Грегор.

"Сьогодні ми прийшли до будівлі Генконсульства із тим, аби зустрітися з консулом або його заступниками і почути з їхніх вуст офіційну позицію Консульства щодо закону. Це була мирна акція, ми зв’язалися через домофон із представником консульства, нам сказали почекати, але зрештою до нас ніхто так і не вийшов. Ми розцінили це як вияв неповаги до представників українських громадських організацій із боку працівників Консульства Угорщини в Ужгороді", - сказав він.

Після пікету активісти вивісили на паркані консульства плакати, з якими прийшли. На транспарантах написані вислови, де засуджується промосковська політика уряду Угорщини. За кілька хвилин із Консульства вийшов невідомий чоловік та зняв плакати.

"Хочемо нагадати, що 15 вересня у Будапешті біля Посольства України відбувся смолоскипний протест угорців, направлений на "захист нацменшин". Вважаємо, що це провокативна акція, яка намагається в доповнення до антиукраїнських заяв пропутінського уряду Угорщини посіяти національну ворожнечу в нашій країні. Оскільки, для прикладу, генконсул Словаччини в Ужгороді вже висловився на підтримку прийнятого 5 вересня ВР закону "Про освіту" і недопустимості втручання у внутрішню політику України", - каже активіст.

Читайте також: Парламент Румунії ухвалив декларацію про захист прав нацменшин в Україні

Як повідомив Грегор, завтра, перед початком сесії облради активісти обіцяють провести ще один пікет на площі Народній. Крім того, ще сьогодні вони планують передати голові облради Михайлові Рівісу звернення від патріотичних організацій до закарпатських обласних депутатів, в якому просять не голосувати завтра за ветування Президентом нового закону про освіту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-