ОБСЄ підбила підсумки серпня: бойовики 62 рази перешкоджали роботі місії

ОБСЄ підбила підсумки серпня: бойовики 62 рази перешкоджали роботі місії

Укрінформ
Спеціальна моніторингова місія ОБСЕ заявила про 62 випадки перешкоджання її діяльності на непідконтрольних територіях протягом серпня.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО. 

"Протягом серпня, окрім перепон, пов’язаних з мінною небезпекою, зафіксовано 62 випадки перешкоджання діяльності СММ ОБСЕ. Серед них: заборона доступу патрулям місії - 43 рази, допуск за умови - 13 випадків, перешкоджання дистанційному моніторингу з застосуванням БПЛА - 6 разів. Для прикладу, у двох останніх випадках – 26 і 30 серпня в Ясинуватій, озброєні особи за наказом своїх командирів не дозволили спостерігачам здійснити політ БПЛА в районі Донецької фільтрувальної станції, погрожуючи його збити", - йдеться в повідомленні. 

Як зазначається, СММ повідомила, що за цей же час з боку підрозділів Збройних Сил було обліковано лише 5 випадків обмеження свободи пересування або інших перешкод у виконанні мандату місії.

Читайте також: Київ вимагає від Москви припинити залякування спостерігачів ОБСЄ

Також повідомляється, що упродовж тривалого часу повністю заблоковано доступ патрулів СММ ОБСЄ на непідконтрольних територіях до району Комсомольське – Кумачеве – Новоазовськ – Саханка, який відповідно до пункту 5 Меморандуму про виконання положень Протоколу за результатами консультацій Тристоронньої контактної групи від 19 вересня 2014 року має бути вільним від важкого озброєння та воєнної техніки. Тож представники місії не мали можливості відвідати цей район та верифікувати стан виконання Мінських угод.

Крім того, упродовж серпня 2017 року СММ ОБСЄ зафіксувала понад 520 одиниць озброєння та військової техніки з боку НЗФ ОРДЛО в порушення визначених Мінськими домовленостями ліній відведення важкого озброєння. Так, 126 одиниць ОВТ (РСЗВ, самохідні та буксирувані артилерійські установки, танки та міномети) були розміщені з порушенням лінії відведення, 292 одиниці зафіксовані за межами визначених місць зберігання, а 110 одиниць були взагалі відсутні у місцях зберігання.

Як зазначається, дії НЗФ ОРДО та ОРЛО вкотре демонструють стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей, а також сприяти виконанню мандату СММ ОБСЄ на тимчасово не підконтрольній уряду України території. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-