В ОБСЄ закликали дати можливість СММ нормально працювати

В ОБСЄ закликали дати можливість СММ нормально працювати

Укрінформ
Голова спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні посол Ертугрул Апакан засудив знищення нещодавно встановленої теплової камери на Донецькій фільтрувальної станції (ДФС) та знову закликав сторони дати можливість місії нормально працювати.

Про це йдеться в повідомленні ОБСЄ, переданому Укрінформу.

«Знищення камери, встановленої СММ 7 серпня для підтримки потенційної зони безпеки ДФС, демонструє зневагу до цієї важливої гуманітарної ініціативи і багатьом людей по обидві сторони лінії зіткнення, які виграють від її установки», - сказав Апакан.

Читайте також: Бойовики "ДНР" півгодини затримували патруль ОБСЄ

Він нагадав, що 19 липня сторони заявили про прихильність створенню зони безпеки навколо насосної станції в Васильївці та Донецької фільтрувальної станції (ДФС). Під час всього процесу монтування обладнання боку завзято демонстрували прагнення перешкодити виконанню СММ її мандата.

Читайте також: ОБСЄ: бойовики в ОРДО затримали спостерігачів

Після інциденту СММ запрошує Спільний Центр по контролю і координації висунути спільну пропозицію про те, як він може ефективніше сприяти досягненню всеосяжного і стійкого припинення вогню, особливо у певних зонах безпеки.

"СММ очікує від сил і формувань по обидві сторони лінії зіткнення співпраці з Центром", - зазначив посол.

Читайте також: Бойовики не пустили спостерігачів ОБСЄ в окупований Новоазовськ

Він також висловив сподівання, що сторонам вдасться ідентифікувати тих, хто несе відповідальність за цей інцидент, і застосувати до них "відповідні дисциплінарні заходи".

"Камера є одним з багатьох засобів дистанційного спостереження, розгорнутих СММ на сході України в рамках проекту по підвищенню технічного моніторингу, який Місія виконує в межах поточного мандата. Вона покращує здатність здійснювати моніторинг і подолати численні обмеження та інші перешкоди, накладені на місію обома сторонами", - наголошується в заяві.

Читайте також: Бойовики обстріляли безпілотник ОБСЄ

СММ знову звернулася з вимогою усунути подібні обмеження і дати їй повний та безперешкодний доступ по всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-