На горі Піп Іван в українських Карпатах відновлять обсерваторію

На горі Піп Іван в українських Карпатах відновлять обсерваторію

Укрінформ
На горі Піп Іван в українських Карпатах буде відновлено обсерваторію, що сприятиме розвитку української науки та покращенню міжнародних відносин.

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляє прес-служба МОН.

"Цього року заплановано встановлення метеорологічного обладнання, а надалі й астрономічного телескопу, який працюватиме на об’єкті. Окрім астрономічно-метеорологічних спостережень, планується створити науковий центр, де досліджуватимуть флору і фауну Карпатського національного природного парку, екологію регіону тощо", - зазначила Гриневич.

Читайте також: У Києві зафіксували перший за літо температурний рекорд

Реалізацією проекту займається Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Варшавським університетом. Після відновлення обсерваторії студенти обох вишів зможуть там проходити практику та проводити наукові дослідження.

"Також на базі обсерваторії вдосконалять цілодобовий рятувальний пост, який відтепер стане й цілорічним. Там ще з середини 2016 року рятувальники проводять пошукові, профілактичні роботи та дають поради мандрівникам", - зазначається в повідомленні.

Як повідомлялося, астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван діяла в 1938-1941 рр. Розташована на території Верховинського району Івано-Франківської області. В 90-х її намагалися відновити. Зараз приміщення накрили дахом, частина кімнат розчищенні і чекають на облаштування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-