Джапарова розповіла про три складові стратегії МІП щодо окупованого Донбасу

Джапарова розповіла про три складові стратегії МІП щодо окупованого Донбасу

Укрінформ
Інформаційна політика щодо окупованої частини Донбасу має включати три складові.  

Про це заявила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова під час Форуму партнерів "Стратегія розвитку Луганської області на період до 2020 року" в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За її словами це, зокрема, мають бути відновлення і розвиток в зоні АТО українського мовлення, яке б досягало протилежної сторони, глушіння активної російської пропаганди звідти та створення якісного контенту, що відбивало б бажання дивитися "русский ящик" 

"Ми сьогодні рухаємося в трьох напрямках. Перший - це відновлення і розвиток українського мовлення, принаймні, на тих територіях, які ми контролюємо. І незабаром, наприкінці серпня - на початку вересня, буде запущена ще одна вежа, що мовитиме на Бахмутівці. Вона дозволить охопити не тільки нашу територію і сіру зону, а й частину Луганська і Алчевська. Там плануватиметься і радіомовлення, і ефірне мовлення, і цифрове", - сказала Джапарова.

Вона зазначила, що інформаційна політика, коли окупанти, використовуючи наші вежі, ведуть посилену, напіввійськову антиукраїнську пропаганду, намагаючись створити дистанцію між українцями окупованих територій і материкової частини, впливаючи на свідомість людей, однозначно передбачає режим особливого мовлення. 

"Одним з ключових напрямків так само має бути і зупинення незаконного сигналу, який іде з того боку. Це глушіння фактично. Наші закордонні колеги до цього ставляться скептично, кажучи, що це заборона доступу до інформації, що є класичною рамкою демократичного суспільства. Але йдеться в першу чергу про інформаційний суверенітет України, тому що це є незаконне мовлення, тому що воно відбувається на окупованих вежах, на окупованих частотах України", - підкреслила Джапарова. 

Водночас вона додала, що окупанти використовують всі можливі шляхи для того, щоб сформувати ідентичність так званої "ЛНР" чи "ДНР". 

"І такими на окупованих територіях, за нашими підрахунками, себе вважають 18%. Більшість людей на цих територіях - 78% - живуть в атмосфері небезпеки кожного дня. І важливо ставитися до них як до людей, а не як до територій. Цей гуманітарний аспект має бути ключовим, найперше з точки зору формування політики", - зазначила заступник міністра. 

Вона висловили переконання, що важливим чинником є також якість контенту. 

Читайте також: В Укрінформі презентували комікси про хранителів історії Криму і звільнення його від темних сил

"Ми можемо зробити все можливе, щоб завести наші українські ТБ, радіостанції, але якщо контент нецікавий і неякісний, люди там все одно будуть дивитися "русский телевизионный ящик", російські телеканали, які вони активно дивляться сьогодні. Держава має розуміти ці речі і дотувати цей сегмент. Представники місцевої влади і Луганської ОДА мають передбачити це в бюджеті, щоб донести до людей на окупованих територіях позицію влади", - сказала Джапарова. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-