На Sea Breeze-2017

На Sea Breeze-2017 "полюватимуть" на субмарину та судно-контрабандист

Укрінформ
Упродовж попередніх років військові моряки України та країн-учасниць навчань Sea Breeze-2017 досягли такого рівня військової майстерності, що дозволяє провести цьогорічне навчання в режимі "free play".

Таку думку висловив сьогодні на прес-конференції керівник навчання Sea Breeze-2017 з американської сторони Тейт Вестбрук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Хочу сказати, що українські військові моряки та інші учасники навчання Sea Breeze-2017 можуть пишатися тим, що вже досягнуто такого рівня майстерності, який дозволяє нам проводити навчання у режимі "free play" ("вільна гра")", - зазначив капітан 1 рангу Вестбрук.

Він пояснив, що навчання у режимі "free play" можна порівняти з досягнутим фінальним рівнем у будь-якому виді спорту. "Спершу ви відпрацьовуєте певні навички, формується команда, налагоджуються спільні дії, аж після цього спортсменам нарешті дають м'яча, і вони вже грають у режимі "free play", - уточнив він.

Цього року ВМС США уперше представлені на навчанні крейсером та есмінцем, у район Одеси прибули близько 800 американських військових моряків, а також близько двох з половиною тисяч військовослужбовців країн-партнерів з приданою військовою технікою.

За сценарієм навчання, додав Вестбрук, "ворогом військових моряків, залучених до морської операції, буде підводний човен (цю роль зіграє турецька субмарина). Завдання інших учасників навчання полягатиме в тому, щоб виявити човен-агресор і знешкодити його. Також буде задіяно в навчанні судно-порушник, що перевозить контрабандний вантаж".

"Ми мали намір провести минулорічне навчання Sea Breeze-2017 у режимі "вільна гра", однак виявилось, що для цього потрібна більш ретельна підготовка як з боку штабу командування, так і з боку штабу навчання. Цього року вдалося підготувати спільне навчання на вищому рівні", зазначив керівник навчання з української сторони Олексій Неїжпапа.

Читайте також: Sea Breeze-2017: організатори "взяли на озброєння" відому тезу Черчілля

Особливістю цьогорічного навчання є те, що управління ним розділене. Зокрема, функціонує штаб морського компоненту навчання, який планує і управляє операціями у кризовому районі, а інший штаб керує навчанням усіх країн НАТО та дає вступні завдання. "По суті ми перейшли до формування командної структури, яка близька країнам-партнерам. Ніхто з виконавців не знатиме до останнього моменту, які надійдуть вступні команди з головного штабу навчань", - сказав Неїжпапа.

Крім того, він додав, що "у навчанні беруть участь військовослужбовці усіх родів наших військ та країн-партнерів. Це не тільки підводні, надводні, повітряні сили, морська піхота, а й частини забезпечення та спецпризначення - усі вони цього року залучаються до навчання. Причому цього тижня ми проведемо злагодження і підготовку підрозділів учасників навчання, а наступного тижня розпочнемо безпосередні операції".

Як повідомлялося, у навчанні Sea Breeze-2017 беруть участь понад 3 тисячі військовослужбовців з 16 країн світу, включно з Україною, 30 кораблів, катерів і суден забезпечення, 29 літаків і вертольотів. Причому з української сторони в заходах Sea Breeze-2017 братимуть участь також підрозділи Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Сухопутних та Повітряних сил України, а також Інженерні війська ЗСУ.

У рамках навчання військові моряки відпрацююють дії, заплановані багатонаціональним штабом з планування та ведення морських операцій відповідно до стандартів НАТО. Серед запланованих операцій, зокрема, злагодження тактичних груп, водолазні спуски, курс для доглядових команд, тренінг з виживання в бойових умовах для льотного складу, навчання з протикорабельної та повітряної оборони, десантна і річкова операції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-