В ОРДЛО триває практика 30-денних

В ОРДЛО триває практика 30-денних "арештів" без будь-якої юридичної допомоги - ООН

Укрінформ
Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні фіксує зменшення випадків тортур по обидва боки лінії розмежування на Донбасі.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер, представляючи 18-й квартальний звіт, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми продовжуємо реєструвати випадки свавільного затримання в багатьох випадках. Це було пов'язано з фізичними та психологічними зловживаннями, які дуже часто закінчувалися тортурами та поганим ставленням з двох боків лінії розмежування. Ми зареєстрували випадки, коли затриманих позбавляли зв'язку із зовнішнім світом, били та застосовували до них  електричний струм, відмовляли в медичній допомозі і змушували підписувати зізнання. Серйозність та частота таких випадків зменшилася порівняно з першими двома роками конфлікту, але все ж таки практика тортур усе ще триває", - розповіла вона. 

Водночас, вона  підкреслила, що наразі місія фіксує  ознаки поліпшення ставлення до окремих затриманих осіб, які утримуються у зв'язку з конфліктом.

"Ми помітили позитивні зрушення в запорізькому відомстві СБУ. Наша команда розмовляла з особами, які там утримувалися в 2016 році і в перші декілька місяців 2017 року. Вони сказали, що до них ставилися гуманно під час їхньої затримки. І це дуже контрастує з випадками, які ми реєстрували на тому самому місці в 2014-15 роках", - сказала Фрейзер.

За її словами, наразі місія має доступ до державних тюрем і СІЗО і  не має повного і безперешкодного доступу до затриманих, які утримуються збройними формуваннями. 

"Тим не менш, ми продовжуємо реєструвати випадки позбавлення волі членами збройних формувань самопроголошеної "ДНР" та "ЛНР". Практика 30-денного так званого арешту триває і навіть часто продовжується без будь-якої юридичної допомоги", - зазначила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-