Райсуд Одеси не зможе розглянути

Райсуд Одеси не зможе розглянути "справу 2 травня"

Укрінформ
Київський райсуд Одеси не може станом на 24 травня сформувати колегію суддів для розгляду "справи 2 травня" через відсутність достатньої кількості суддів кримінальної колегії, які мають право здійснювати такі провадження.

Про це голова Київського райсуду Одеси Сергій Чванкін сповістив керівництво Апеляційного суду Одеської області, повідомила сьогодні кореспонденту Укрінформу речниця райсуду Ольга Карагіоз.

"Кримінальна колегія Київського суду складається з восьми суддів, однак лише сформувати колегію для розгляду "справи 2 травня" неможливо через те, що залучити до здійснення цього провадження можна лише одного суддю. У двох інших закінчився термін повноважень, частина суддів перебувають у відпустці, а два - на лікарняному", - зазначила Карагіоз.

Тепер голові Апеляційного суду Одеської області Григорію Колеснікову належить вирішити, якому з райсудів передати на розгляд матеріали резонасної справи. Причому зробити це доведеться в стислі терміни, оскільки 7 червня спливає 60-добовий термін тримання під вартою п'яти фігурантів справи, згідно з ухвалою Малиновського райсуду від 7 квітня поточного року.

Як повідомлялося, 15 травня колегія суддів Малиновського райсуду Одеси під головуванням Віктора Короя розглянула й задовольнила клопотання адвокатів обвинувачених у кримінальній "справі 2 травня" про відвід трьох суддів, що здійснюють розгляд цього провадження.

Захист обвинувачених посилався при обґрунтуванні клопотань на те, що раніше члени судової колегії брали участь у кримінальних провадженнях щодо подій на Грецькій площі, обвинуваченими в яких фігурували особи, причетні до масових заворушень 2 травня 2014 року.

Варто зазначити, що адвокати підсудних і раніше намагалися відвести суддів, висуваючи такі обґрунтування, однак їхні клопотання відхилялися. Слухання "справи 2 травня" триває два з половиною роки. Розпочався процес у Приморському райсуді Одеси, потім Апеляційний суд передав матеріали справи до Малиновського райсуду, який 2 грудня 2016 року прийняв рішення про новий, повторний розгляд цієї резонансної справи через оновлення свого складу, а саме: через заміну одного з членів колегії у зв'язку з хворобою.

Після цього засідання суду неодноразово зривались - через неявку адвокатів, суддів та інших учасників процесу. 17 березня 2017 року прокурор Одеської облпрокуратури вдруге зачитав обвинувальний висновок щодо протиправних діянь учасників масових заворушень 2 травня 2014 року (в частині подій на Грецькій площі міста). І колегія суддів під головуванням Короя заново розпочала розгляд справи по суті. Доки у травні не було задоволено клопотання сторони захисту про відвід трьох членів колегії суддів.

Нагадаємо, досудовим слідством установлено, що першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали 2 травня 2014 року уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено збройний напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані, у сутичках та вогні загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. 9 березня поточного року правоохоронці затримали Євгена Гур'єва - шостого активного учасника масових заворушень, який переховувався від органів слідства і 10 березня теж був узятий під варту. На засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-