Поблизу Одеси реалізують морську частину проекту каналу

Поблизу Одеси реалізують морську частину проекту каналу "Тилігульський лиман - Чорне море"

Укрінформ
В Одесі представники будівельних компаній, екологічних відомств, депутати Верховної Ради та Одеської облради обговорили хід будівництва з'єднувального каналу "Тилігульський лиман - Чорне море"

Нарада відбулась під головуванням технічного директора компанії-генпідрядника "Південь" Костянтина Осипова та керівника Міжфракційного депутатського об’єднання "Південь України" Павла Унгуряна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Станом на 19 травня споруджено шлюз, що відокремлює лиман від моря задля контролю за надходженням морської води до лиману, і розпочато будівництво морської частини з'єднувального каналу, який плануємо завершити за умови безперебійного фінансування у 2018 році. Уже зведено дамбу, яка відокремлює лиман від моря, щоб вода не заважала зведенню інших об'єктів будови. Очікуємо, що введення в експлуатацію каналу "Тилігульський лиман - Чорне море" забезпечить створення 8-кілометрової рекреаційної зони довкола лиману", - зазначив Осипов.

За оцінкою Унгуряна, "ця рекреаційна зона не лише забезпечить поповнення лиману водою, а й дасть змогу відновити не менше 8 кілометрів пляжної зони шириною до 100 метрів, тут буде створено розвинену інфраструктури поряд з населеними пунктами Березівського і Лиманського районів Одеської області та Березанського району Миколаївської області. Завдяки пуску каналу довжиною 33 кілометри і шириною  23 метри лиман буде опріснено й значно піднято в ньому рівень води".

Він також висловив сподівання, що замовники будівництва важливого екологічного об'єкта виконають договірні зобов'язання щодо порятунку Тілігульского лиману, а члени депутатського корпусу спільно з керівництвом Одещини розпочнуть формування на основі низки природних заповідників, в тому числі регіонального ландшафтного парку "Тилігулський лиман", єдиного екологічного кластера з особливим статусом.

У червні, додав народний депутат, Міжфракційне депутатське об’єднання "Південь України" проведе в Одесі обговорення і шляхів розв'язання актуальних проблем Куяльницького лиману, якому планують надати статус національного природного парку, а також Будакського, низки придунайських лиманів та озера Сасик.

"Ми ставимо перед собою мету - об'єднати природно-заповідні об'єкти півдня України у єдину екомережу і зберегти їх для нащадків", - підсумував Унгурян.

Як повідомлялося, реконструкцію з'єднувального каналу між Тилігульським лиманом і Чорним морем з метою підняття рівня води й оздоровлення рибного господарства розпочато у жовтні 2016 року.  За словами голови Одеської облради Анатолія Урбанського, уся реконструкція каналу обійдеться в 58 мільйонів гривень, частину коштів виділено з обласного бюджету. Після здачі в експлуатацію об'єкта в 2018 році лиман перестане пересихати, оскільки буде споруджено морську наносозатримуючу споруду, шлюз-регулятор із рибозатримуючим пристроєм, водопропускні споруди, а також забезпечено захист автомобільного моста й інженерних мереж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-