Тука не виключає, що окупована Донеччина теж сидітиме без світла

Тука не виключає, що окупована Донеччина теж сидітиме без світла

Укрінформ
Питання щодо припинення електропостачання в окуповані райони Донецької області розглядається, але не стоїть так гостро, як щодо Луганщини.

Про це повідомив в ефірі "112 Україна" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука.

На запитання про те, чи поновиться постачання після погашення заборгованості ОРЛО, Тука відповів: "Ситуація дуже складна. Виходячи з того, що зараз припинені будь-які господарські стосунки з неконтрольованими територіями, казати про якісь перспективи погашення існуючої заборгованості було б надто оптимістично. На жаль, я мушу констатувати, що з моєї точки зору це може призвести до відключення на постійній основі".

Також заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій зазначив, що наразі не бачить можливостей здійснення переговорів окупаційної влади з українською стороною.

На запитання про те, чи планується відключення Донецької області від електропостачання, Тука відповів: "Заборгованість Донецької області становить 5,8 млрд, а з них трохи менше 500 млн – це заборгованість споживачів на неконтрольованій території. На Донеччині диспропорція разюча... Питання можливого відключення розглядається, але не стоїть так гостро, як на Луганщині".

Заступник міністра також зазначив, що останнім часом проплата за електроенергію з ОРДО не відбувається.

На запитання про те, чи можуть ватажки бойовиків вдатися до заходів у відповідь, Тука відповів: "Звісна річ, можуть. Рішення про відключення було ухвалене не миттєво, уряд до нього готувався, обговорював разом з РНБО. Я особисто зробив три офіційних листи-попередження про можливі негативні наслідки таких дій... Єдина лінія електроживлення, яка залишилася неушкодженою і завдяки якій подається електроенергія з Щастинської станції на всю територію Луганщини, ця лінія електроживлення в кількох ділянках іде просто по лінії розмежування. Щоб знешкодити цю лінію, достатньо просто зробити влучний постріл по ізолятору зі снайперської гвинтівки і потім не давати можливості ремонтним бригадам вийти на полагодження. Таким чином, уся Луганщина може опинитися у заручниках від позиції терористів", - прокоментував урядовець.

Тука також зазначив, бойовики можуть частково переключитися на енергопостачання з Росії.

"У повному обсязі ні, а частково вони так і роблять. Є лінія електроживлення, яка йде на Луганщину з Росії. Але у повному обсязі вона не здатна забезпечити Луганщину електроенергією", - прокоментував Тука.

Як повідомлялося, Україна зупиняє подачу електроенергії на окуповану територію. В "Укренерго" повідомили, що рішення було ухвалене у зв'язку з відсутністю оплати за поставлену та спожиту електроенергію.

Водночас в ОРЛО заявили, що відновили електропостачання більшої частини районів окупованого Луганська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-